Sök

Youtube-bossen sågar EU:s förslag: Hotar hundratusentals jobb

YoutubeAlphabet

Susan Wojcicki. Foto: Reed Saxon/TT.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Det hårt kritiserade EU-förslaget får en ny känga, denna gång från Youtube-chefen Susan Wojcicki.

I september i år klubbade slutligen förslaget om förändringar i EU:s upphovsrättsdirektiv. Det handlade bland annat om den så kallade “länkskatten” och ett obligatoriskt innehållsfilter för plattformar som nu själva blir ansvariga om deras användare lägger upp upphovsrättsskyddat material.

En av de mest högljudda kritikerna mot förslaget i Sverige är Breakits krönikör Emanuel Karlsten, som skrivit flera krönikor på ämnet.

Nu möter EU-parlamentets beslut ny kritik från en riktig tungviktare. I sitt kvartalsbrev till Youtubes-kreatörer går hon hårt åt framförallt innehållsfiltret, som hennes bolag väntas bli ett av de största offren för. Det rapporterar Techcrunch.

“Artikel 13, så som den är skriven, hotar att stänga av miljontals människor från möjligheten att ladda upp innehåll på plattformar som Youtube”, skriver Susan Wojcicki i sitt brev till kreatörerna.

Hon hävdar att det i slutändan skulle leda till att hundratusentals personer i innehållssektorn skulle bli av med sitt levebröd eftersom Youtube och liknande plattformar inte längre kan riskera att publicera deras innehåll med risk för att göra sig skyldiga till upphovsrättsbrott.

Youtube ägs av Googles moderbolag Alphabet.

Läs mer