Han säljer sin e-handelssajt till Byggmax – kan få 130 miljoner

ByggmaxBuildor

Foto: Helena Landstedt/TT och pressbild. Personen till höger är Jonatan Schwamberg.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Grundarna bakom e-handelsbolaget Buildor säljer sin skapelse till Byggmax. Köpeskillingen är minst 70 miljoner kronor, men kan bli betydligt större om företaget når vissa mål de närmaste åren.

Jonatan Schwamberg och John Pettersson började sälja byggvaror över nätet i början av 2013. Idén grundade sig i att det var krångligt att köpa byggmaterial ute i butik och att de stora varuhusen ofta är ganska otillgängligt placerade.

“Vi förstod att det var ett område som skulle växa snabbt online. Om du kan frakta hem ett kylskåp kan du nog frakta hem ett badkar också,” säger Jonatan Schwamberg, vd och medgrundare till Buildor.

I samband med en nyemission som gjordes i september värderades bolaget till 58 miljoner kronor, enligt handlingar som skickats in till Bolagsverket. Jonatan Schwamberg äger runt 25 procent av bolaget.

Nu får han och övriga ägare bra betalt när den börsnoterade jätten Byggmax köper upp deras aktier. Förra året omsatte bolaget 22 miljoner kronor och gjorde en förlust på nästan 3 miljoner kronor.

Byggmax uppger visserligen att Buildor de senaste tolv månaderna har omsatt nära 50 miljoner kronor. Men prislappen på maximalt 130 miljoner kronor är ändå saftig. Det relativt höga priset illustrerar det stora intresset för e-handlare bland investerare just nu.

Den initiala köpeskillingen är satt till 70 miljoner kronor. Ägarna har dock förhandlat till sig chansen att få ännu mer betalt i form av en så kallad tilläggsköpeskilling. Förutsättningen för en högre slutgiltig prislapp på 130 miljoner kronor är att vinsten och omsättningen under 2016 och 2017 ökar.

“Det är en väldigt bra plattform och ett snabbt sätt att ta Buildor till nästa nivå. Nu ska vi börja med att plocka ut de synergier som finns att hämta och göra Byggmaxs e-handel ännu bättre,” säger Jonatan Schwamberg, som fortsätter som vd i bolaget.

Byggmax vd Magnus Agervald, kommenterar förvärvet på följande vis.

“Vi är imponerade av Buildors förmåga att växa omsättningen och sortimentsbredden, samtidigt som de håller kostnaderna under kontroll. Vi är övertygade om att Byggmax kan hjälpa Buildor att växa ännu fortare, och att ännu snabbare nå lönsamhet. Vi ser också att Buildor kan hjälpa oss att bli ännu bättre inom e-handel", säger han.

Läs mer