Boende röstade på SD – nu skrotar Darko Pervan sin miljardsatsning

Pervanovo Invest

SD-ledare Jimmie Åkesson och Darko Pervan. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Kalle Lind

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Entreprenören ställer in planerna på en fabrik i skånska Klippan.
"Jag kan inte som invandrare belöna SD som inte vill ha mig här", säger Darko Pervan.

Entreprenören Darko Pervan har stoppat sina investeringsplaner i skånska Klippan efter att invånarna röstat på Sverigedemokraterna. 

Det är Veckans Affärer som pratat med Darko Pervan. Han står bakom bolaget Pervanovo Invest vars mål är att bli världens ledande golvföretag. 

Darko Pervans familj kom till Sverige i mitten av 50-talet och valde att stanna här. Själv gjorde han en karriär som mynnade ut i grundandet av Välinge Innovation 1992 och därefter moderbolaget Pervanovo. 

För att förverkliga sina planer om världsherravälde behöver bolaget skala upp i Sverige. Under förra året började därför planeringen för en ny storskalig anläggning. 

Darko Pervan vände blicken mot skånska Klippan. En kommun som ligger bra till geografiskt, bland annat för sin närhet till huvudkontoret i Viken. 

Entreprenören började att föra dialoger med kommunen – men valet kom att ändra allt.

Över 30 procent av Klippanborna röstade nämligen på Sverigedemokraterna. 

"Jag kan inte som invandrare belöna SD som inte vill ha mig här. Och beroende på hur det går i nästa val kan jag bli tvingad att förhandla med SD” säger Darko Pervan till Veckans Affärer. 

Beslutat att styra om planerna beräknas kosta honom miljontals kronor och förlorad tid. Investeringen rörde totalt 1,7 miljarder kronor och skulle ha lett till 500 nya jobb för kommunen. 

Diskussionerna om eventuella samarbeten med SD är en minst sagt het potatis.  En förespråkare för den linjen har varit Antonia Ax:son.

”Det viktigaste är att Sverige får en alliansregering, och då måste man vara pragmatisk”, sade hon till Dagens Industri.

Efter valet gick även en rad techprofiler ut och uppmanade politikerna att inte ta makten med hjälp av SD. 

Darko Pervan uppmanar till dialog och flaggar för riskerna att investera i SD-dominerade områden. 

"Bygger du som företagare in dig i ett SD-näste får du räkna med att du får mindre betalt för investeringen inom 10 år. Företagare kommer att dra sig för att investera i kommuner där du mest får anställa en massa SD:are", säger Darko Pervan till Veckans Affärer. 

Läs mer