Salesforce satsar 800 miljoner på Europa - letar svenska molnbolag

Salesforce satsar 800 miljoner på Europa - letar svenska molnbolag

Jonas de Lange

Reporter

Nu skjuter bolaget in 800 miljoner i investeringsgrenen Salesforce Ventures. Pengarna ska satsas på molntjänstbolag i Norden.

CRM-bolaget Salesforce har sedan tidigare redan satsat på investeringar i startups. Bland annat svenska Universal Avenue har tagit in kapital från det amerikanska bolaget.

Men nu tar Salesforce alltså fram storsläggan och slår sig in på den svenska risskapitalmarknaden med över 800 miljoner kronor (100 miljoner dollar). Pengarna ska investeras i olika typer av molntjänster.

“Vi ser att det är en bransch som växer jättefort. Cloudbolagen i Europa kommer att omsätta ungefär 33 miljarder dollar i 2019”, säger Baman Motivala, vd för Salesforce i Sverige.

Exakt vad pengarna ska gå till eller hur stora investeringarna blir har han dock ingen översikt över.

“Det sköter Salesforce Ventures helt och hållet. Det är de som tittar på olika bolag och bestämmer hur pengarna fördelas”, säger Baman Motivala.

Han är dock tydlig med att de inte nöjer sig med att bara gå in med pengar i bolagen.

“Vi gör även mycket för att exponera bolagen för våra arbetsmetoder och ge dem tillgång till vår ledning för att vi ska kunna ge råd och vägledning. Det ser man bland annat på bolaget Cloud 9. De har även anammat vår välgörenhetskultur med ett-ett-ett-fonden”, säger han.

Betyder det att ni konsekvent vill påverka företagskulturen på bolagen ni investerar i?

“Nej, det skulle jag inte tro. Det är nog inget krav att de börjar jobba som oss”, säger Baman Motivala.

Oberoende av hur mycket bolagen anammar företagets arbetsmetoder och filantropi ser han fram emot den nya satsningen.

“Både vi själva och bolagen vi redan samarbetar med i Sverige tycker att det är bättre ju fler svenska bolag vi investerar i”. säger han.

Läs fler artiklar
LÄS MER