XL-Bygg växte snabbast bland detaljhandelns 40 största bolag

XL Bygg e-handel Byggbranschen
XL-Bygg växte snabbast bland detaljhandelns 40 största bolag

Karin Eriksson, vd XL-Bygg. Foto: Press & Istockphotos

Tobias Blixt

Reporter

Byggvarukedjan växte snabbast av de stora bolagen i detaljhandeln förra året.

När branschsajten Market granskat boksluten för de 40 största bolagen inom detaljhandeln i Sverige visade det sig att byggkedjan var den som växt snabbast procentuellt sett.

Totalt ökade XL-Bygg, med alla butiksbolag inräknade, sin nettoomsättning med 16,9 procent till 8,2 miljarder kronor. Den tillväxten placerade dem strax ovan möbelkedjan Mio, som med alla butiksbolag inräknade växte med 16,3 procent.

Som en av anledningarna till den starka tillväxten i bolaget nämns bolagets växande e-handel.

“Nyckeln till vår framgång handlar mycket om att vårt starka varumärke lockar nya delägare att bli en del av kedjan och att flera av våra befintliga delägare etablerar sig på nya marknader. Vår starka tillväxt inom e-handel via vår delägare Bygghemma är också en bidragande faktor”, säger bolagets vd Karin Eriksson till Market.

Nyligen gick Mio, som alltså var tvåa på tillväxtlistan, ut med att de skulle göra om sin hemsida till ett marketplace och därigenom bredda sitt utbud utan att begränsas av butiksytor.

Övriga bolag som tar sig in på Markets lista är Lidl, Bauhaus och Willys, med en tillväxt kring 10 procent.

Även Bauhaus har nyligen gått ut med att bolagets storsatsar på e-handel genom byggandet av en stor distributionscentral.

”Vi måste ta tag i det här. E-handel är en så pass stor del av vår affär att leveranserna bara måste fungera och enda sättet vi kan säkerställa det är att äga hela leveranssystemet själva”, sade Bauhaus Sveriges vd Kenneth Litland då.

Läs fler artiklar
LÄS MER