Här är artikeln som jag lovade att inte skriva – tills nu

Bannerflow Lundells vecka
Här är artikeln som jag lovade att inte skriva – tills nu

Nicholas Högberg, Stefan Lundell och Camilla Björkman. Foto: Anders Ahlgren/SvD/TT, Sara Lindmark och kent@hirsch.se.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell avslöjar sin oheliga allians.

Tipset kändes i högsta grad substansiellt och jag kände som vanligt den lilla, men ändå märkbara, pulshöjningen. Den dagen jag slutar att känna så varje gång jag är en potentiell nyhet på spåret ska jag sluta jobba som reporter. Det är samma känsla jag erfarit ända sedan jag för 24 år sedan tog mina första trevande steg som journalist.

Då kunde det handla om ett tips om vem som skulle ta över som tränare för stadens bandylag eller en målskytt som var på väg att skriva under för värsta konkurrenten.  

Idag har jag lämnat idrottens värld och jagar istället nyheter i näringslivet. Men känslan är fortfarande densamma – och jag älskar den. Nu var, enligt tipset, ett av Stockholms snabbast växande techbolag på väg att säljas. Ingen miljardaffär men väl en transaktion på ett antal hundra miljoner kronor. “Pengar det också”, som vi brukar säga här på Breakit-redaktionen.

Men innan vi kunde trycka ut nyheten på sajten måste vi så klart ge bolaget chansen att kommentera. Då uppstod ett litet men intrikat problem.

Vd:n bad mig om en tjänst – skriv inget förrän på fredag. Det hade slumpat sig så att han på torsdagseftermiddagen hade en stor dragning om framtidens strategi för hela personalen. I det läget var det inte klockren tajmning att Breakit avslöjade att hela bolaget var till salu.

Dålig tajmning för vd:n alltså men det är väl inget som jag ska ta någon hänsyn, eller?

Både ja och nej, skulle jag säga. Mitt fokus är alltid att få fram det bästa materialet till er som läser. Och i det här fallet skulle min story bli både mer detaljerad och mer korrekt om jag gick vd:n till mötes. Så jag lovade att inte skriva i onsdags.

Men nu är det fredag och då är det fritt fram att avslöja att Bannerflow (som i år ökar omsättningen med 40 procent till 90 miljoner kronor och gör vinst) överväger att ta in en ny storägare. Intresset är stort och ledningen har tagit in mäklarfirman HDR för att sköta processen.

Men (och denna informationen fick jag först efter att ha ingått min oheliga allians med vd:n Nicholas Högberg) huvudspåret är att köra på utan en ny storägare. Mitt grundtips är ändå att Bannerflow utnyttjar sitt starka momentum och plockar in ett gäng miljoner. Den som lever får se.

Trevlig helg!

Veckans okollade tips: Signup. Min källa var ju definitivt något på spåret gällande Bannerflow (som framgår här ovan!). Källans andra tips har jag inte hunnit gå till botten med än men jag har goda förhoppningar om att det stämmer att mjukvarubolaget Signup också söker nya ägare. Mäklarfirman HDR ska ha anlitats i processen och det höglönsamma Sundbybergsbolaget lär inte säljas för under 200 miljoner – om det nu blir en affär.

Veckans hemligaste: Anders Borg. Jag hamnade igår vid bordet bredvid den gamle finansministern och passade på att presentera mig innan hans frukost-sällskap anlänt. Det skulle jag inte gjort. När Anders Borgs sällskap anslöt fick jag aldrig chansen att tjuvlyssna – för Anders Borg bytte helt sonika bord. Långt bort från mina nyfikna öron.

Veckans succé: Scaleup day. Jag vet att det kan uppfattas som en smula självgott men vår konferens Scaleup day VAR verkligen grym. Var du inte på plats kan du läsa ikapp här, här och här. Hela Breakit-teamet har jobbat hårt med det, men äras särskilt bör Camilla Björkman och Diana Demin.

Veckans börskandidat: Readly. Bland mina finanskompisar snackas det allt mer om att magasintjänsten Readly har siktet inställt på börsen. I veckan kom ytterligare ett tecken då bolaget rekryterade in en ny finanschef med erfarenhet från börsbolag. Fortfarande behöver Readly få lite bättre koll på lönsamheten. I fjol torskade bolaget 69 miljoner kronor på en omsättning på 133 miljoner kronor.

Veckans faktura-erbjudande: Billogram. Den digitala faktura-tjänsten Billogram har, som jag förstått det, delvis skruvat om sin affärsmodell och siktar nu in sig på lite större kunder. Samtidigt ska Billogram nu ta in rejält med pengar i en ny finansieringsrunda där de bland annat tar hjälp av storbanken SEB. Fortsättning följer!

Veckans ärligaste: Vigor Sörman. I det svenska näringslivet kryllar det inte precis av ledare som vågar lyfta fram både sina starka och svaga sidor. Vigor Sörman är grundare och vd för Splay One, och hans dragning på vår konferens Scaleup day var kanske den bästa jag hört på temat så bygger du ett företag. Här kan du läsa ett smakprov av hans insikter!

Veckans hemlöse: Tommy Palm. Spelutvecklaren som var en av hjärnorna bakom miljardhiten Candy Crush Saga har kunnat hålla sig för skratt den senaste tiden. Hans hus härjades nyligen av en stor brand. Jobbigt läge för Tommy som tack och lov inte hade hunnit flytta in innan branden bröt ut.

Läs fler artiklar
LÄS MER