Sök

Svenska storbanken pekas ut i skattehärva

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Affären ska ha kostat tyska skattebetalare 1 miljard kronor.

Storbanken SEB har medverkat i en aktieaffär som enligt åklagare har kostat tyska skattebetalare 1 miljard kronor, enligt en granskning som SVT och TT har gjort tillsammans med journalistnätverket Correctiv och flera andra nyhetsredaktioner.

Banken förnekar att man finansierat den typen av upplägg.

Affären inleddes i april 2010, då SEB:s tyska kontor inledde aktiehandel med två mäklare i Dubai. Upplägget handlade om korttidshandel i 20 av Tysklands största bolag. Totalt köptes aktier för motsvarande över 80 miljarder kronor, för att säljas några dagar senare.

"Affären genomfördes genom en rad transaktioner med utländska bolag. På så sätt såg det ut som de utländska bolagen ägt aktierna under utdelningen, trots att de aldrig fick någon", skriver SVT.

Enligt uppgifterna har SEB bidragit genom att finansiera en del av affären med korta lån på upp till 5 miljarder kronor.

Syftet med affärerna ska ha varit att komma åt en skatteåterbetalning, trots att de aldrig fått någon utdelning och än mindre betalat skatt på den. Då den "riktige" ägaren får utdelning som han kan göra avdrag på, innebär det att samma aktie kan ge skattevinst två gånger, enligt SVT.

"SEB finansierar inte så kallade cum-ex affärer. Vi har inte heller strukturerat den typen av upplägg där syftet är att undvika att betala skatt, genom att återkräva skatt som inte är betald", kommenterar SEB:s informationschef Frank Hojem för SVT Ekonomi och TT.

Enligt TT och SVT har en insiderperson dock helt öppet diskuterat upplägget med den tyske SEB-chefen, som ska ha varit medveten om att affärerna syftade till att få del av skattepengar man egentligen inte hade rätt till.

Läs mer