Acast-grundarnas varning till startups: “Finns många rötägg”

Acast riskkapital
Acast-grundarnas varning till startups: “Finns många rötägg”

Acast grundare Karl Rosander och Måns Ulvestam. Foto: Tobias Blixt

Johanna Ekström

Reporter

Karl Rosander och Måns Ulvestam grundade Acast – nu hjälper de andra startups att förhålla sig till riskkapitalister.

De har tagit in över hundra miljoner kronor i riskkapital till sin poddplattform, och säger själva att de haft möten med tusentals riskkapitalister över hela världen.

Men nu vill Acast-grundarna Måns Ulvestam och Karl Rosander trots det varna andra entreprenörer för vc-bolagen.

Eller i varje fall ge en del råd inför en eventuell kapitalrunda.

“Stockholms och Sveriges startupvärld är så pass liten. Prata med entreprenörer som tidigare haft samma investerare. Prata med bolag som kanske fått lägga ner. Gör en minst lika noggrann due diligence på riskkapitalisterna som de gör på dig. Det finns många rötägg och det finns många som enbart drivs av prestige”, säger Karl Rosander.

Ett annat varnande finger höjer de när det kommer till aktieägaravtalet.

“Riskkapitalbolagen börjar med en lång bruttolista på olika vetoklausuler som man måste förhandla ner. Det kan vara allt från att de ska ha veto på om man ska gå in i ett nytt land till veto kring nyanställningar. Det gäller att ifrågasätta om de klausulerna verkligen behövs”, säger Måns Ulvestam och fortsätter:

“Jag tycker inte att riskkapitalister borde investera i bolag om de måste ha den här typen av veton, för det tyder på att de inte tror att entreprenörerna kan driva bolaget på rätt sätt och fatta viktiga beslut själva”.

Acast-grundarna tycker också att bolag ska undvika riskkapitalister som pratar om investeringar de gjort som ”sina bolag”.

“Ta inte ett nästa möte med riskkapitalister som säger så. De ska investera i entreprenören och idén. Men det är fortfarande entreprenörens bolag”, säger Karl Rosander.

De tycker att riskkapitalister borde se sig som äventyrskapitalister istället.

“De vill minimera risken genom att ha krångliga avtal och sitta med i styrelsen trots att kompetens borde avgöra vem som sitter där. De har helt enkelt fel mindset”, säger Måns Ulvestam.

Själva slutade de nyligen jobba operativt i sitt bolag på daglig basis. Nu investerar de i startups och fungerar som rådgivare till bolag som är i en tillväxtfas. 

“Vi hjälper till med kommunikation, vi tittar över affärsidén och ger råd om hur de ska bete sig i krångliga styrelsesituationer. Det gör vi pro bono (alltså gratis)”, säger Måns Ulvestam.

Vilka investeringar de har gjort vill de ännu inte gå ut med. Utan de följer det råd de själva brukar ge:

“Gör först, berätta sen. Om du ska öppna i England så gör det innan du talar om det för alla”, säger Karl Rosander.

Läs fler artiklar
LÄS MER