Sök

Andreas Lifvendahls drönarbolag byter spår – går in på Aktietorget

AktietorgetImint

Foto: Bernal Saborio/Flickr och pressbild.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Drönarbolaget Imint har ändrat strategi – nu ska tekniken in i mobiltelefonens kamera. För att ta satsningen i mål ska bolaget listas på Aktietorget och göra en nyemission på runt 20 miljoner kronor.

Det har gått åtta år sedan Imint föddes ur ett forskningsprojekt mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Sedan 2008 har företaget levererat mjukvaran Vidhance till militära och industriella system.

Tekniken förbättrar stabiliteten och kvaliteten i realtidsvideos och passar bra i miljöer där en människa måste få bästa möjliga information på direkten. Det kan vara militära drönare på spaningsuppdrag, flygledningstorn eller undervattensrobotar.

För drygt två år sedan bytte Imint spår. I dag satsar de på konsumentteknik, i första hand smartphones.

“Det är ett otroligt marknadsrace vad gäller kamerafunktionalitet, nästan hälften av mobilrecensionerna ägnas åt kameran. Ett foto blir vi ganska nöjda med för den tekniken är så pass bra, men när det gäller video är glappet stort. Vi saknar proffsutrustning som krävs för att skapa stabilitet och stort ljusinsläpp,” säger Andreas Lifvendahl, vd för Imint.

Gensvaret från branschen har varit stort. Under Mobile Congress i Barcelona 2014 höll företaget en presentation och visade hur algoritmerna för drönarmarknaden kan användas i mobiltelefonen.

“Intresset var överrumplande stort, vi blev lite tagna på sängen. Sedan dess har vi försökt jobba ikapp förväntningarna genom att bygga vidare och anpassa tekniken. Vi har tredubblats på två år och är nu 16 personer,” säger Andreas Lifvendahl.

Hittills har Imint släppt en version för mobiloperativsystemet Android. Ännu har tekniken inte lanserats skarpt i någon mobiltelefon som finns tillgänglig för marknaden, men diskussioner kring licensavtal förs med olika tillverkare. Nya funktioner är också på gång som till exempel ska kunna göra automatiska zoomningar.

“Apple lanserade ju en videostabiliesringstjänst för Iphone 6 förra året och alla jämför sig med den telefonen. När vi gör tester och mäter oss med Iphone så slår vi dem i flera grenar. Jag är säker på att vi kan ha en likvärdig eller bättre lösning.”

I somras gjorde bolaget en nyemission på 12 miljoner kronor och ett 60-tal externa investerare kom in som nya ägare i bolaget. Inom kort kommer Imint att noteras på Aktietorget och planerar att genomföra ännu en nyemission på cirka 23 miljoner kronor.

“Syftet är att ge oss kraft att ta det här ända ut till marknaden och expandera,” säger Andreas Lifvendahl.

Läs mer