Sök

Ikea-kopplat bolag köper 10 miljoner aktier i H&M

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

IH Capital HC1 är ett bolag där ledande personer har kopplingar till Ikea. Nu storhandlar bolaget H&M-aktier.

IH Capital HC1 har näst efter familjen Persson stått för den största ökningen i H&M under tredje kvartalet med köp av drygt 10 miljoner B-aktier, motsvarande 0,6 procent av kapitalet.

Det framgår av den senaste uppdateringen från ägardatatjänsten Holdings.

IH Capital HC1 ägde inte några aktier i H&M sedan tidigare och ligger nu på sjuttonde plats i klädbolagets ägarlista.

I styrelsen för IH Capital HC1 sitter tre personer - Henrik Jonsson, Sören Hansen, Cai Cederholm - som även sitter i styrelsen för Nalka Invest som i sin tur är ett bolag som bildades 2015 då Alipes och Inter Ikea Investments gick ihop.

"Vårt arbete har ingen koppling till IKEA-konceptet eller IKEA-varuhusen, men vi delar ett gemensamt arv med Inter IKEA Gruppen", skriver Nalka på sin hemsida.

Sören Hansen och Cai Cederholm har sin yrkesmässiga bakgrund inom IKEA-koncernen. I styrelsen för Nalka sitter även Susanna Campbell, tidigare vd för Ratos, samt Fredrik Persson, ordförande i Svenskt Näringsliv.

Noterbart är att Nalka och IH Capital HC1 AB har samma koncernmoder: Interogo Holding AG, enligt uppgifter på Allabolag.

Interogo Holding kontrolleras i sin tur av Interogo Foundation, en Liechtensteinbaserad stiftelse som även äger det nederländska bolaget Inter IKEA Holding B.V. Interogo instiftades av IKEA-grunden Ingvar Kamprad i slutet av 80-talet.

H&M och Ikea har en historik på rent affärsmässiga grunder. Bland annat har H&M hyrt butikslokalokaler i ryska köpcenter ägda av Ikea.

Anders Dahlvig, ordförande i Inter Ikea Holding (enligt H&M:s årsredovisning för 2017/2018) och tidigare vd för Ikea, är ordinarie ledamot i H&M:s styrelse.

Läs mer