Pewdiepie petas – har bara några dagar kvar som störst i världen

PewDiePie
Pewdiepie petas – har bara några dagar kvar som störst i världen

Felix "PewDiePie" Kjellberg kommer att förlora förstaplatsen snart. Foto: TT samt skärmdumpar.

Erik Wisterberg

Reporter

Det varade i fem år. Men om bara några dagar är Felix "Pewdiepie" Kjellbergs tid som störst i världen på Youtube slut.
Det visar Breakits beräkningar.

Det magiska ögonblicket passerade obemärkt för Felix Kjellberg. När den blonde göteborgaren, känd för sin skruvade humor och sin kärlek till datorspel, blev störst i världen på Youtube var det andra som höll ögonen på skärmen.

Själv låg Felix ”Pewdiepie” Kjellberg och sov.

"Youtube har alltid baserats på trender, så det kan slut vilken dag som helst", sa Felix när jag intervjuade honom över Skype hösten 2013.

Nätfenomenet Pewdiepie har dock visat sig vara extremt starkt. Han har överlevt otaliga kontroverser – och har fortfarande, fem år senare, världens största Youtube-kanal sett till antalet prenumeranter.

Det är en otroligt lukrativ position. 2015, det sista året då han redovisade sina intäkter i Sverige, omsatte hans bolag 75 miljoner kronor, med en vinstmarginal på 73 procent

Men snart är den eran över.

Inom två veckor kommer tronskiftet, visar Breakits beräkningar. Då väntas T-Series, en indisk musik-kanal, ta över förstaplatsen.

"Det gör ju lite ont i det patriotiska hjärtat. Men det var få som trodde att det skulle vara såhär länge", säger Malte Andreasson, vd för Youtubenätverket United Screens.

Han konstaterar att få hade trott att Pewdiepie skulle lyckas hålla förstaplatsen så pass länge.

"Det är hatten av, han har gjort detta på ett extremt bra sätt. Med tanke på hur tittandet brukar variera över tid är det är ren magi att hålla den titeln i över fem år".

Så vem är den nya ettan?

När T-series startades gav bolaget ut piratkopierad Bollywood-musik på kassett.

Redan i mars 2006 tog man klivet till Youtube, och i dag är T-series enligt egen uppgift Indiens största musik- och filmbolag. Med sina artister och filmer fyller man Indiens mycket levande Bollywood-scen med innehåll.

På Youtube går T-series som tåget. Där är det främst musikvideos för den indiska marknaden som gäller.

När denna text skrivs, på tisdagseftermiddagen, hade T-series musikkanal på Youtube 65,9 miljoner prenumeranter. Motsvarande siffra för Pewdiepie var blott en miljon mer.

Enligt Socialblade, som löpande samlar in data från Youtube, växer T-series just nu över fyra gånger snabbare än Pewdiepie.

Varje dag ökar den indiska musikkanalen i snitt med 117.000 prenumeranter, medan motsvarande siffra för Pewdiepies kanal blott är 25.000. Om den nuvarande trenden håller i sig så övertar T-series förstaplatsen måndagen den 29:e oktober.

Svaret: "Bitch lasagna"

Pewdiepie gör självklart innehåll av denna historiska händelse. Han har hittills gått på två spår.

# Humor: I en en hip-hop-inspirerad disslåt, komplett med en egen musikvideo, spyr Pewdiepie galla över T-series. Det är en blinkning till rap-kulturens verbala bråk, om vem som är störst, bäst och vackrast.

"Bitch lasagna, bitch lasagna. T-Series ain't nothing but a bitch, lasagna", rappar Pews 

# Kritik: I sina videos ifrågasätter Pewdiepie T-series föjarskara. Han pekar på att folk har skrivit på forumet Reddit att man automatiskt blir prenumerant på T-series om man skaffar ett konto på Youtube i Indien.

"Jag trodde att det var omöjligt, men fler och fler skriver det. Så snälla skicka bevis. Jag är nyfiken på hur en kanal som har så många prenumeranter och ökar så fort kan ha så lite visningar på vissa av sina videos", säger Pewdiepie.

Branschveteranen: "Otänkbart"

Malte Andreasson delar inte Pewdiepie bild av att T-series har få visningar på sina videos. Han köper inte heller argumentet att Youtube skulle göra sina indiska användare till prenumeranter automatiskt, även om exempelvis mobiloperatörer skulle kunna ha förprogrammerade tjänster.

"Att Youtube skulle göra det, betraktar jag som otänkbart", säger Malte Andreasson och tillägger:

"Oavsett hur de har fått sina prenumeranter har T-series ett oerhört stort tittande, 2,5 miljarder visningar den senaste månaden. Det skulle jag inte påstå är lite".

Motsvarande siffra för Pewdiepie är 157,9 miljoner. Även om T-series går om honom kommer Pewdiepie fortsatt att vara störst av alla enskilda Youtube-profiler. 

På Youtube är det stor uppståndelse kring bataljen. Det märks inte minst genom att Flare TV sedan några veckor tillbaka har en ständigt pågående livesändning på Youtube, där de båda kanalernas storlek följs i realtid. 

Sugen på att höra mer om maktskiftet? Lyssna på Breakit Daily.

Läs fler artiklar
LÄS MER