Tobii breddar verksamheten - flyttar in i datorer och VR-brillor

Tobii VR
Tobii breddar verksamheten - flyttar in i datorer och VR-brillor

Foto: Pressbild/Tobii

Jonas de Lange

Reporter

Tobii lanserar en nästa generationens eyetracking. Nu vill de integrera den i konsumentprodukter.

Den svenska startupen Tobii började som en tjänst för rörelsehindrade personer att styra en läsplatta med ögonen. Med hjälp av olika sensorer kan Tobiis produkt se var på skärmen personen tittar. Sedan starten i 2001 har bolaget tagit fram en rad nya kommersialiseringsmöjligheter. Nu öppnas ännu fler dörrar med deras senaste produkt.

“Det nya med IS4-plattformen och Tobii Eye Chip, som produkterna heter, är att de är mycket mindre och tar mindre av datorns kapacitet än de tidigare versionen”, säger Tobiis kommunikationschef Sara Hyléen.

Tanken är att effektivitetsökningen ska göra produkten lättare att integrera i till exempel laptops och Virtual Reality-brillor. Men även bilar. Det skulle till exempel handla om att titta var föraren ser för att bilen ska veta om föraren verkligen koncentrerar sig på vägen.

“När det gäller VR är eyetracking något som många efterfrågar. Man blir lätt lite sjösjuk av den upplevelsen idag eftersom bilden rör sig utan att kroppen rör sig. Vi tror att eyetracking kan göra att bilden flyttas mer naturligt och kan minska den effekten”, säger Sara Hyléen.

Läs fler artiklar
LÄS MER