Barnebys köper upp Value my stuff – beskrivs som ett “digitalt Antikrundan”

BarnebysAuktioner

Christopher Barnekow, medgrundare och vd på Barnebys. Foto: Press och Istock.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Barnebys bygger en egen sökmotor för auktioner på nätet.
Nu stärker det svenska techbolaget upp med en ny produkt.

Rolex-klockor, årgångsviner, antika möbler och designprylar. Svenska Barnebys lockar varje månad 2,5 miljoner köpsugna användare till sin auktionssajt. 

Bolagets tanke är att verka som en sökmotor för alla världens auktionshus, istället för att köpa in föremål och sälja själva på nätet. Samtidigt erbjuder bolaget olika digitala verktyg som riktar sig till auktionshus, för att hjälpa dem in i den digitala tidsåldern.

“Vi vill inte konkurrera med auktionshusen utan bygga ett ekosystem för dem. Vi ser att branschen fortfarande är väldigt digitalt omogen”, säger Christopher Barnekow, medgrundare och vd på Barnebys.

Det svenska bolaget har på senare tid börjat shoppa loss ordentligt och nu har man precis gjort sitt tredje förvärv bara under 2018.

Bolaget har nu köpt upp det brittiska företaget Value my stuff för ett hemligt belopp. Det uppköpta bolaget funkar lite som ett “digitalt Antikrundan” där personer kan få sina antikviteter och samlarobjekt värderade från en hundring och uppåt.

Enligt Christopher Barnekow har Value my stuff värderat över en halv miljon olika prylar sedan bolaget startades 2009 och räknar i år med att omsätta ungefär 7 miljoner kronor.  Målsättningen med affären är att kombinera tjänsten med Barnebys många besökare och få ytterligare snurr på affären.

“Det här blir ett väldigt starkt erbjudande som kommer uppskattas av auktionshusen”; säger Christopher Barnekow.

Han menar att en av de stora utmaningarna för auktionshusen är att få till ett stadigt inflöde av nya objekt man kan sälja. Eftersom man inte själv snickrar ihop möbler eller bygger klockor är man beroende av att nå ut till folk som har saker att sälja.

“Alla har något värdefullt hemma. Med det här förvärvet vill vi få folk att fotografera sina objekt och få dem värderade hos oss. Vill man sälja trycker man bara på en knapp och så får man förslag på vilket auktionshus som är mest lämpligt att sälja genom. Nu har vi en sökmotor som driver trafik, tekniklösningar som gör auktionshusen digitala och en tjänst som förbättrar deras erbjudande”, säger medgrundaren.

Barnebys räknar i år med att omsätta ungefär 43 miljoner kronor. Bolaget backas av en rad profilerade investerare som Skruf-grundaren Jonas Engwall, Paradox styrelseordförande Fredrik Wester och för ett år sedan fick bolaget in den tidigare Qliro-vd:n Paul Fischbein i styrelsen.

Några av bolagets största investerare är riskkapitalbolagen Industrifonden, Inbox capital och CNI.

Läs mer