Löfvén ska försöka bilda regering – bjuder alla utom SD till förhandlingsbordet

RegeringenSocialdemokraternaregeringsbildning

Stefan Löfvén, statsminister och partiledare för Socialdemokraterna.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Talmannen ger Socialdemokraterna och Stefan Löfvén uppdraget att försöka bilda regering.

Statsminister Stefan Löfven kommer nu att samtala med samtliga partier i riksdagen utom Sverigedemokraterna för att se vilka möjligheter han har att bilda en regering.

Det sade han vid en pressträff på måndagen efter att ha fått i uppdrag av talmannen att sondera möjligheten att bilda en ny regering.

"Nu får vi se om det finns möjligheter att lösa upp det här på något sätt. Jag ska göra mitt yttersta för att föra konstruktiva och förtroliga samtal", sade han.

Han sade att han kommer att bjuda in riksdagens samtliga partier utom Sverigedemokraterna till enskilda samtal. Hans förstahandsalternativ är någon form av ett blocköverskridande mittensamarbete, men han utesluter inte andra lösningar utan att vilja gå in på vad dessa är.

Stefan Löfven sade att han kan tänka sig olika slags samarbeten, både i riksdagen och i en regering. Han upprepade att han inte tror på en bredare samlingsregering i detta läge, men ville inte utesluta att det kan bli aktuellt.

Han sade att en ny regering har många utmaningar att ta tag i, bland annat hålla samman landet, genomföra en klimatomställning, rusta Sverige för nästa lågkonjunktur, stärka sjukvården, ge trygghet åt äldre samt rusta upp försvaret.

Han sade att regeringsförhandlingarna är mycket komplexa och han utesluter inte att det blir nya sonderingsrundor.

"Vi måste ha respekt för att det är mycket svårt", sade han.

Läs mer