Sök

Säkerhetsbrister vid Amazons datahallsbygge i Västerås

Amazon

Foto: AP Photo/Michel Spingler,

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

En allvarlig fallolycka inträffade vid Amazons datacenter i Västerås förra året.
Arbetsmiljöverket har granskat byggbolaget som har tvingats vidta åtgärder.

E-handelsjätten Amazon bygger tre nya datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katrineholm. Nyligen begav sig Breakit ut på en spionresa i Mälardalen för att ta reda på om det verkligen bara handlar om datacenter. 

Nu visar handlingar som Di Digital har tagit del av, att bygget i Västerås inte varit helt problemfritt. Arbetsmiljöverket har upptäckt ett antal säkerhetsbrister och i slutet av 2017 inträffade en olycka på arbetsplatsen. 

Verkets granskning gäller ett irländskt byggbolag, Collen Construction, som har kontrakterats av dotterbolaget Amazon Web Services. Gropar och håligheter upptäcktes vid några anläggningsarbeten, samt bristfälliga skydd för både fordon och förbipasserande. Det förekom också halkrisker på byggarbetsplatsen, skriver Di Digital.

Bristerna åtgärdades och utredningen lades ned i våras.

I november 2017 inträffade en allvarlig olycka då en byggnadsarbetare blev påkörd av en maskin och bröt båda benen. Enligt handlingar, som sajten hänvisar till, hade personen ramlat och kommit för nära en körled. Personen fick opereras tre gånger och var sjukskriven i fem månader.

Olyckan utreddes av Arbetsmiljöverket som kom fram till att Collen vidtagit tillräckliga åtgärder och släppte ärendet.

Läs mer