Sök

Northvolt inleder samarbete med BMW

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Ann Jonasson.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den svenska batterifabriken Northvolt startar ett samarbete med BMW-koncernen och Umicore.

Tesla-veteranen Peter Carlsson vill bygga en av världens största batterifabriker i Skellefteå.

Det senaste året har bolaget dragit in över 1 miljard kronor i finansiering för sin testanlägging i Västerås. Bland investerarna återfinns bland annat vindkraftbolaget Vesta, Volkswagen-ägda Scania och ABB. 

Nu står det klart att bolaget inleder ett samarbete med BMW-koncernen och det belgiska återvinningsbolaget Umicore.

Företagen har tillsammans startat ett konsortium som ska arbeta med utvecklingen av bilbatterier för el-bilar. Arbetet kommer att utgå från Västerås-anläggningen. 

“Vi har definierat ett antal områden där vi kommer att samarbeta under de kommande åren, allt från utveckling och produktion av återceller till återvinning”, säger Jesper Wigardt, pressansvarig på Northvolt, till Breakit.

BMW investerar även ett okänt belopp i det nya konsortiet. Om biljätten även går in med pengar i Northvolt vill inte Jesper Wigardt kommentera. 

"Det betyder oerhört mycket att samarbeta med BMW som är ett av världens ledande bilmärken. De blir en viktig partner för oss framåt. Jag tror och hoppas att de ser vad vi försöker åstadkomma i fråga om hållbarhet", säger han.

Peter Carlsson, grundare och vd för Northvolt, säger i ett pressmeddelande: 

”BMW och Northvolt vill båda minska utsläppen av CO2 från transportsektorn. Då batterier är en nyckelfråga för biltillverkare så innebär det här partnerskapet inte bara en milstolpe för Northvolt, utan belyser också vikten av hållbara batteri-celler i den kommande elektrifierings-vågen".

Läs mer