Ny rapport visar: Rekordmånga kvinnor i vd-position på börsen

Jämställdhet Allbright
Ny rapport visar: Rekordmånga kvinnor i vd-position på börsen

Amanda Lundeteg, vd på Allbright. Foto: Press.

Sara Lindmark

Reporter

Kvinnor på toppen blir allt fler. Samtidigt är det fortfarande ett av fyra börsbolag som helt ratar kvinnor i sina ledningsgrupper.
Det visar stiftelsen Allbrights färska rapport.

Aldrig förr i historien har så många kvinnor varit börs-vd. Av 329 börsbolag har 28 en kvinnlig vd, i fjol var den siffran bara 17. Även antalet jämställda ledningsgrupper är rekordmånga. Kvinnor utgör numera 23 procent av alla ledningsgrupper, enligt stiftelsen Allbright som för fjärde året i rad har tagit tempen på jämställdheten i svenskt näringsliv.

I bolagens styrelser har jämställdheten tagit ett ännu större kliv. 34 procent av styrelseledamöterna är kvinnor. Det är visserligen endast en procentenhet upp från i fjol, men pekar på en utveckling i rätt riktning.

Snabbast sker förändringarna i hälsovård- och finansbranschen, liksom i nya börsbolag, konstaterar Allbright.

Men rapporten bjuder också på dyster statistik.

Majoriteten av bolagen har fortfarande inte gjort sin jämställdhetsläxa. En fjärdedel av alla noterade bolag saknar helt kvinnor i sina ledningsgrupper och 9 av 10 vd:ar är fortfarande män.

Åtta av tio bolag har fortfarande mansdominerade ledningsgrupper, industrisektorn hamnar långt ned på listan med bara 16 procent kvinnor.

“Det är hög tid för styrelserna att ge vd:arna tydliga direktiv om att komma i takt med tiden. Antingen det eller att ge vd:arna sparken. I väntan på att vd-männen, styrelserna och ägarna agerar uppmanar vi alla att ta ställning för såväl börsens kvinnor som meritokratin”, skriver Amanda Lundeteg, vd för Allbright, i rapporten.

Vill du läsa mer? Missa inte den här intressanta artikeln: Här är egenskaperna och drivkrafterna hos 57 kvinnliga vd:ar på globala storbolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER