Sök

Här är affärsveteranerna som vill sätta Göteborg på startupkartan

G-lab 21Göteborg

F.V. Kristoffer Lind, Peter Kurzwelly och Patrik Wigton.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Ett gäng serieentreprenörer vill skapa en startuphubb i rikets andra stad.

Patrik Wigton är en av initiativtagarna till kontorshotellet G-lab 21. Han tycker att det är på hög tid att Göteborg får sitt eget SUP46, alltså en variant på Stockholms mest profilerade startuphubb.

"Det finns så otroligt mycket duktiga människor här som inte fångas upp. Universiteten har sina inkubatorer men det finns ingen naturlig mötesplats för startups utanför Handels och Chalmers", säger han.

I dagsläget sitter 15 bolag i G-lab 21:s lokaler i centrala Göteborg. Samtliga bolag är på något sett relaterade till tech.

“Vi har några enkla krav på bolagen vi släpper in. För det första måste modellen vara skalbar. Alla bolag ska kunna bli stora tillväxtbolag. Sedan måste man ha kommit en bit på vägen, det räcker inte att komma hit med en power point”, säger Patrik Wigton, som är en av tre medgrundare av G-lab 21.

Han har en lång entreprenörskarriär bakom sig. Bland annat kom han tidigt in i bolaget Jobline som senare köptes av rekryteringsjätten Monster. Senare grundade han även e-handelsplattformen Jetshop. Han har dock sålt sina andelar i bolaget.

“Efter Jetshop var jag med och startade inkubatorn Iqube i Göteborg. Det var Johan Staël von Holsteins franchise kan man säga. Vi drog igenom 140 bolag på tre år”, säger Patrik Wigton.

Med G-lab säger han dock att ambitionen är en helt annan än med Iqube.

“Då tog vi in precis vilken typ av bolag som helst. De flesta av bolagen finns kvar vad jag vet men ingen ut av dem har blivit några riktiga tillväxtbolag. Det är det vi vill åstadkomma med G-lab”, säger Patrik Wigton.

Kontoret påminner ganska mycket om SUP46 i Stockholm, om kanske i lite mindre skala. G-lab investerar inte i sina bolag, som en inkubator gör, men bidrar samtidigt med mer än bara lokalen.

“Jag tror inte att bolagen behöver någon investerare som tittar över axeln på dem hela tiden. Det vi däremot kan bidra med är ett stort nätverk”, säger Patrik Wigton.

Patrik Wigton och Kristoffer Lind har tillsammans två decenniers erfarenhet av företagande. Med sig på det här tåget har de även Peter Kurzwelly som är vd för G-lab och sköter den operativa delen tillsammans med Patrik Wigton.

“Utöver själva kontoret kommer vi att hålla ett event i månaden med olika teman och bolag som pitchar sina idéer. Det är det jag kommer fokusera på. Det är lite inspirerat av Sthlm Tech Meetup”, säger Peter Kurzwelly.

Alla tre är övertygade om att Göteborg har stor potential.

“Jag var med och startade ett bolag här i stan för några år sedan. Vi fick inte igång verksamheten ordentligt för att det var för svårt att växa i den här staden. Alla sa att vi var tvungna att flytta till Stockholm eller Berlin för det är där kapitalet finns. Det vill vi göra något åt”, säger Peter Kurzwelly

Just kapitalbristen är en av anledningarna till att de har satt upp en rådgivargrupp för bolagen. Det ska hjälpa dem att hitta kontakter i riskkapitalkretsar. Dessutom har G-lab inlett samarbeten med riskkapitalbolagen Creandum och Northzone och tipsar dem om intressanta Göteborgsbolag.

Det kommer att behövas kapital till stadens startupscen om G-lab21 ska nå sitt mål.

“Siffran 21 står för att Göteborg fyller 400 år i 2021. Vårt mål är att vi ska hjälpa fram fem-sex bolag i hundramiljonersklassen innan 2021”, säger Patrik Wigton.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln stod det att G-lab21:s grundare har blivit rika som troll på sina tidigare bolag, något som det inte fanns fullt stöd för i brödtexten.

Läs mer