Sök

Spelade bort 5 miljoner hos Zlatans Bethard – vd:n ångerfull

Bethardspelbranschen

Zlatan är delägare i Bethard. Foto: Bethard samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Bethard gav honom en VIP-kontakt, ny Iphone och en signerad Zlatan-tröja.
Samtidigt spelade Lukas bort sitt liv.
"Man blir väldigt ledsen när man hör om sådana här tragedier", säger Bethards vd till Aftonbladet.

Ingen missar reklamen för de utländska spelbolagen, som är överallt trots att svenska myndigheter anser att den är olaglig.

Men färre vet att Malta-registrerade spelbolag som Bethard har personal vars enda jobb är att smörja storspelarna.

De kallas VIP-kunder. Deras kontakter inne på spelbolagen kan ge dem resor, nya krediter att spela för och gåvor. Den delen av verksamheten är kontroversiell, eftersom gränsen mellan vad som är en storspelare med kontroll och en spelberoende person kan vara svår att upptäcka.

En av dessa VIP-kunder heter Lukas, och hans historia berättas i dag i flera artiklar i Aftonbladet. Lukas är svårt spelberoende – och har idag skulder på 15 miljoner kronor.

Lukas berättar för Aftonbladet att hans VIP-kontakt på Bethard blev som en vän. De pratade ofta i telefon. Bethard gav Lukas en Iphone X, 20.000 kronor att handla för på Elgiganten för och en signerad Zlatan-tröja.

Fotbollsikonen äger 10 procent av spelbolaget, och är Bethards ansikte utåt.

Aftonbladet berättar i dag att han Lukas under sex månader, januari till juni, spelade för 12,8 miljoner kronor hos Bethard.

Den totala förlusten landade på 4,8 miljoner kronor.

Bethards vd Erik Skarp är självkritisk.

"Man blir väldigt ledsen när man hör om sådana här tragedier och att vi har varit en del av att skapa det. Det är man inte stolt över", säger han till Aftonbladet.

Under en enda fotbollsmatch spelade Lukas bort 420.000 kronor.

"När spel i den här storleken kommer in bör vi ha väldigt mycket bättre kontroll på vilka förutsättningar de kunderna har. I Lukas fall är det väl här jag räcker upp handen, och säger att vi borde ha gjort mycket mer och agerat mycket snabbare, säger Erik Skarp till Aftonbladet. 

Han berättar att två personer arbetar med att ha kontakt med Bethards storspelare. Det är en liten grupp på 20-30 individer.

Bethards personal ska kontrollera att de har de ekonomiska resurser som krävs för att spela med så höga insatser.

I Lukas fall dröjde det flera månader efter storförlusten under fotbollsmatchen innan hans VIP-kontakt på Bethard på allvar tog tag i saken.

Då krävde Bethard att få se en grundlig redovisning av Lukas ekonomiska situation. Internt kallas det för ”Source of wealth”, vilket inkluderar lönespecifikationer, arv, försäljningar av aktier eller bolag eller annan dokumentation som visar att man har råd med sitt spelande.

Något sådant kunde Lukas inte visa, enligt Aftonbladet.  

På nationaldagen 2018 gjorde Lukas sin sista insättning på Bethard. Sedan stängdes hans konto ned permanent.

Lukas började spela blott ett år tidigare.

”Jag har förlorat allt egentligen. Mitt jobb, mitt hus, min familj”, säger han till Aftonbladet. 

”Får du en vip-manager är det en signal om att spelandet redan gått för långt”.

Bethard är registrerat på Malta. Spelansvar kommer att bli viktigt för de utländska aktörer som vill in i det licenssystem som Sverige inför vid årsskiftet.

Bethard är ett av bolagen som har sökt licens.

Nyligen anställde bolaget Magnus Rydeving, en av Sveriges tongivande debattörer inom spelproblematik och spelansvar.

”Det var på förhand långt ifrån självklart att en av spelbranschens mest högljudda kritiker skulle ha förmågan att visa ett så ett öppet sinne att vi kunde inleda en dialog. Men, nu är allt på plats och jag ser fram emot att tillsammans med Magnus förverkliga vår vision om Bethard som det tryggaste spelalternativet på marknaden”, sade Erik Skarp då i ett pressmeddelande.

Läs mer