Sök

De ger besked i regeringsfrågan – säger nej till Kristerssons förslag

LiberalernaAlliansenCenterpartiet

Alliansen ser ut att spricka. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Partierna kallar till presskonferens.

Både Centerpartiet och Liberalerna har kallat till presskonferenser under lördagseftermiddagen. Detta för att ge besked om framtiden för Ulf Kristersson som regeringsbildare.

Moderaternas partiledare gick i fredags ut på Facebook med beskedet att han kunde tänka sig att bilda en enpartiregering.

Liberalerna – vill ha mer tid

Liberalernas presskonferens inleddes klockan 14:30. Jan Björklund sade då nej till Ulf Kristerssons förslag – och återupprepade kravet på att Alliansen ska söka stöd över blockgränsen för att hålla Sverigedemokraterna utan inflytande. 

"Vi anser att Ulf Kristersson ska bli nästa statsminister, och vi kommer att begära hos talmannen att Ulf Kristersson får ytterligare sonderingstid", sade Jan Björklund. 

Han kom med tre egna förslag på vilka alternativ som ska undersökas framöver.

En bred koalition: Alliansen plus Socialdemokraterna, som då ska vara något mer än ett stödparti.

En "tysk lösning": Moderaterna och Socialdemokraterna, i samarbete med andra Allianspartier. 

Stockholmslösningen: Alliansen och Miljöpartiet.

Samtliga låter enligt de politiska reportrar som följde presskonferensen svåra att få igenom. Björklund menar dock att partier måste rucka på sina tidigare krav – annars går Sverige mot nyval. 

"Det kan vara så att Sverige står mellan nyval och regeringsbildningar som olika partier tycker är ganska dåliga", sade han.

Centerpartiet: Dra tillbaka förslaget

Annie Lööf drog igång sin presskonferens vid 15:20-tiden på lördagseftermiddagen. Hon inledde med att säga att Ulf Kristerssons förslag från i fredags "i praktiken redan har fallit".

Detta i och med att Sverigedemokraterna tänker rösta nej till en moderatledd regering som inte har förhandlat med partiet. 

"Det finns en möjlighet för M att dra tillbaka sitt förslag, och föra samtal för breda blocköverskridande lösningar", sade Annie Lööf. 

Hon fortsatte med att säga att det vilar ett tungt ansvar på de stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, för att få till en väg framåt. 

"En nej till ett liten moderat minoritetsregering är inte ett ja till Stefan Löfven, utan ett ja till fortsatt arbete där Alliansen gemensamt söker breda blocköverskridande lösningar". 

Sprickan i Alliansen

Ända sedan valnatten har Alliansens partiledare varit tydliga med att regeringen Löfven ska bort. Hur deras egna regeringsunderlag ser ut, givet valresultatet, har dock varit mindre tydligt.

Ulf Kristersson (M) har tills på tisdag på sig, sedan löper tiden för hans sonderingsuppdrag från talmannen ut. De senaste dagarna har sprickan i Alliansen blivit allt djupare.

Ulf Kristersson berättade i fredags att han kan tänka sig att bilda en enpartiregering, eller en regering bestående av Moderaterna och några av Allianspartierna. 

"Jag kallar förslaget för ”3-2-1”. Dvs regeringen består av enbart Moderaterna, eller av Moderaterna plus de allianspartier som nu kan och vill ingå i den regeringen", skrev Kristersson på Facebook.

Jan Björklund var inte nöjd över utspelet. 

"Jag tyckte det var olämpligt att lägga ut det på Facebook", sade han under presskonferensen.

Även Annie Lööf sågade Moderaternas agerande. 

"En regering som består av färre än fyra partier kan inte betecknas som en alliansregering. Det är en annan form av regering", sade Annie Lööf och fortsatte: 

"Vi hade helst velat att Moderaterna inte hade lagt fram detta förslag på bordet."

Liberalerna och Centerpartiet har även tidigare varit kallsinniga, eftersom en regering utan stöd över blockgränsen skulle bygga på ett stöd från Sverigedemokraterna.

Annie Lööf och Jan Björklund har istället velat se ett blocköverskridande samarbete med Socialdemokraterna – något som Ulf Kristersson tidigare i veckan sade blankt nej till.

Även Stefan Löfven har tidigare sagt sig vara öppen för ett blocköverskridande samarbete. Han vill dock inte agera stödparti åt en Alliansregering.

 

Läs mer