Stenbeck dissade mig – men nu har jag korn på nästa storaffär

Zound industries Mathem Lundells vecka
Stenbeck dissade mig – men nu har jag korn på nästa storaffär

Stefan Lundell och Cristina Stenbeck. Foto: Sara Lindmark och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell pusslar sig fram till en matnyttig jättenyhet.

Jag minns inte exakt vad min spekulation gick ut på – men Cristina Stenbecks diss av densamma glömmer jag aldrig:

“You are dangerously misinformed”, var svaret från Sveriges mäktigaste kvinna när jag kastade fram min teori om en ny storaffär där Cristina Stenbeck skulle sitta på ena sidan av förhandlingsbordet.

Numera svarar Cristina Stenbeck inte längre när jag hör av mig (hon är inte ensam).  Men jag har fortfarande idéer om vad som händer härnäst i Sveriges, i mitt tycke, coolaste maktcentra – Stenbecksfären.

Redan i mitten av augusti började jag lägga pussel. Då köpte Kinnevik överraskande in sig i den norska digitala matbutiken Kolonial. I Kinneviks värld var det en relativt liten investering på 325 miljoner kronor, och familjen Stenbecks investmentbolag fick bara en minoritetsandel på 15 procent. Vad skulle Cristina Stenbeck med en minoritetsandel i den norska versionen av Mathem till? Det frågade i alla fall jag mig efter den affären.

Men i veckan tror jag mig ha knäckt koden till hennes nya plan, där Kolonial kan bli en viktig pusselbit. Just nu står nämligen ägandet på spel hos flera stora spelare på den jättelika svenska daglivaruhandeln, totalt värd över 250 miljarder kronor. Här kan Cristina Stenbeck och hennes Kinnevik bli en spännande katalysator – se här bara:

# Familjen Berghendahl, som bland annat äger Citygross, är finansiellt pressat och flaggade nyligen för att ta in externa ägare, alternativt göra en börsnotering.

# Samtidigt hör jag från flera håll att gänget bakom Mathem är sugna på att sälja. Redan för något år sedan tittade Axfood och flera andra aktörer på ett köp men någon affär blev aldrig av då eftersom de potentiella köparna tyckte prislappen på nästan 2 miljarder var för hög. Trots att Mathem fortsatt att växa efter det tror jag att de nuvarande ägarna med grundaren Tomas Kull i spetsen skulle nöja sig med ett lägre pris. Konkurrensen på den digitala daglivarumarknaden har hårdnat och på sikt är Mathem helt enkelt för små.

Både Mathem och Bergendahls (Citygross) är alltså pressade. Det skapar möjligheter för Cristina Stenbeck och Kinnevik att kliva in på scenen som en räddande ängel.

Jag tror hon använder en del av Kinneviks miljarder till att köpa loss en rejäl bit av Bergendahls och samtidigt slukar hela Mathem. I steg två slår hon sedan ihop verksamheterna och adderar till ett tredje ben – Kolonial.

Då har hon plötsligt skapat en riktigt tung utmanare till de tre stora svenska matjättarna Ica, Axfood och Coop.

Vad säger du, Cristina – är jag något på spåren här eller är jag “dangerously misinformed” som vanligt? Oavsett önskar jag dig och alla er andra en trevlig helg!

Veckans svettigaste: Tomas Kull. Mathem-grundaren kanske måste pruta en smula på priset om Cristina Stenbeck lägger ett bud. I alla fall efter de senaste dagarnas granskning av Aftonbladet som visat på dåliga arbetsförhållanden för chaufförerna och varma kylbilar. Tomas Kull krishanterar för fullt och meddelade idag att flera av kylbilarna tagits ur bruk.

Veckans pudel: Kry. Apropå krishantering så har Kry jobbat för fullt med den saken efter vår granskning som publicerades igår. I en Sveriges Radio-debatt (där också vår reporter Erik Wisterberg deltog) pudlade bolagets representant rätt ordentligt kring hur deras reklam utformats. Positivt, tycker jag, att folk kan ändra sig. Generellt har också de nya utmanarna som Kry fått landstingen att gradera upp sina digitala erbjudande rejält.

Veckans rykte: Pernilla Ekman. I snart två år har Zound industries vd Pernilla Ekman tillsammans med sin storägare Tommy Jacobson jobbat med att hitta en förlängning av avtalet med Marshall. Nu ryktas det om att en uppgörelse är nära. Med ett avtal på plats kan Pernilla Ekman lotsa den svenska hörlurstillverkaren till börsen inom ett halvår. Vi följer utvecklingen med spänning.

Veckans flygning: Jacob de Geer. Izettle-chefen berättade detaljerat i veckan om hur det egentligen gick till när han sålde sin skapelse till Paypal. Det var fascinerande läsning där vi fick följa hur Jacob de Geer flyger kors och tvärs över Atlanten för att sy ihop en affär innan den redan spikade börsnoteringen. En av våra uppmärksammade läsare konstaterar att resan sannolikt bara varit möjlig med hjälp av ett privatjet. Men sannolikt har Izettles aktieägare så här i backspegeln överseende med den extravagansen från Jacob de Geers sida. Flygresorna innebar trots allt att den slutgiltiga prislappen höjdes med 9 miljarder kronor.

Veckans avbokning: Christer Gardell. Mitt självförtroende fick sig en rejäl törn igår när finansmannen ännu en gång bokade av min intervju. Vad har jag gjort för fel!?!

Veckans payback: Stefan Lundell. Avslutade arbetsveckan med att snacka Breakit och ekonomijournalistik där jag en gång för länge sedan (23 år sedan!) själv pluggade journalistik – Ljungskile Folkhögskola. Kul och inspirerande både för mig och förhoppningsvis eleverna. Som ersättning krävde jag att alla studenterna skulle lyssna på vår nya podcast och ge mig feedback – nu väntar jag med spänning på reaktionerna.

Läs fler artiklar
LÄS MER