Doldis-grundaren Victor Jacobsson köper fler aktier i Klarna

Klarna
Doldis-grundaren Victor Jacobsson köper fler aktier i Klarna

I förgrunden: Victor Jacbosson medgrundare av Klarna. Foto: Press. Bildmontage av Breakit.

Jonas de Lange

Reporter

Victor Jacobsson har inte tappat tron på sitt bolag.

Victor Jacobsson är Klarnas mest hemlighetsfulla grundare. Miljardären lämnade sin operativa roll i bolaget redan 2013 och har sedan 2016 även överlåtit sin plats i styrelsen till vapendragaren Mikael Walter, som han numera sköter sina investeringar tillsammans med.

I vanliga fall när vi på Breakit skriver om grundare och aktier handlar det om en så kallad "exit" – det vill säga att en grundare sålt aktier och cashat in på sitt bolagsbygge. Därför var det inte helt utan förvåning vi kikade i Klarnas aktiebok och såg att Victor Jacobsson gjort precis tvärtom.

Genom det norska bolaget Kraft Opportunity har han det senaste året köpt Klarna-aktier för ungefär 100 miljoner kronor. Då har vi utgått från den senast kända aktiekursen i Klarna.

På grund av strukturer med olika holdingbolag går inte Victor Jacobssons totala innehav i Klarna att sammanställa utifrån offentliga handlingar, dock är det tydligt att det fortfarande handlar om miljardbelopp.

Varför grundaren valt att köpa på sig mer aktier i ett bolag där han redan äger aktier för miljarder kan vi bara spekulera i. Victor Jacobsson är nämligen notoriskt otillgänglig för journalister och har inte gått att nå innan publicering.

En intressant detalj är att han inte är den enda ägaren i Kraft Opportunity. Bakom det norska bolaget finns ytterligare två ägare. Den ena är den svenske finansmannen Paul Leander-Engström. Han är grundare och storägare av Ture invest och äger Klarna-aktier för ungefär 30 miljoner kronor, genom det norska holdingbolaget.

Den tredje ägaren är mer mystisk än de två första. Bolaget Brunnudden kapital äger 20 procent av Kraft Opportunity – vilket motsvarar ungefär 35 miljoner kronor i Klarna aktier. Det bolaget leder dock bara bakåt till ett holdingbolag i Luxemburg. Den enda personen som går att koppla till bolaget är styrelseproffset och revisorn Peter Markborn. I flera andra bolag med skärgårds-klingande namn representerar han miljardären och Industri kapital-grundaren Björn Savén.

“Det stämmer att jag hjälper Björn med flera bolag. Hur det ser ut med det här vill jag inte uttala mig om”, säger han i en kort kommentar till Breakit.

Både Björn Savén och Paul Leander-Engström har avböjt att kommentera Breakits artikel.

Läs fler artiklar
LÄS MER