Stockholm vill stoppa Tiptapp – och har planer på en egen kopia

Tiptapp
Stockholm vill stoppa Tiptapp – och har planer på en egen kopia

Tim Bjelkstam, medgrundare och vd för Tiptapp. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Stockholms stad kontrar med egen Tiptapp.

Under förra veckan slog bomben ned. Den populära sop-appen Tiptapp förbjuds att förmedla körning av skräp till återvinningscentralerna.

Det är miljöförvaltningen på Stockholms stad som satt ned foten. I beslutet som Breakit tagit del av framgår det att kategorin “tiptappa bort” strider mot miljöbalken.

Tiptapps övriga funktioner, ‘hit och dit-leveranser’, och ‘bortskänkes’ berörs inte.

Tiptapp har meddelat att de kommer att överklaga domen. Verksamheten är fortfarande rullande och det kan dröja innan ett faktiskt stopp utfärdas.

Efter att ha dragit i handbromsen planerar nu Stockholms stad nästa drag – att kopiera Tiptapps koncept.

Peter Nyström, enhetschef för återvinningscentralerna, bekräftar för Dagens Nyheter att man planerar en liknande app.

"Vi vill erbjuda våra kunder en app liknande Tiptapps, den är bra för att den är så enkel. Vi vill ta fram en enkel applikation med tjänster för stockholmarna som kan vara klar under 2019," säger han.

Så hur ska man göra om man vill frakta en soffa till tippen men saknar bil? Enligt Stockholms stad ska du kontakta Stockholm Vatten och Avfall, Svoa, som har hämtningstjänster för grovavfall som vissa entreprenörer utför.

Svoa kommer att starta en ny upphandling, då kommer hämttjänster av avfall hemma hos privatpersoner med godkända företag att ingå, och verksamheten ska starta i april 2019.

"Det ska bli lättare för kunderna. Det framgår inte tillräckligt tydligt i dag att det är dessa företag du ska använda om du vill ha saker hämtat i din lägenhet eller i din villa. Vi har kanske inte velat lägga sopavgiftspengar på den typen av intensiva kampanjer som Tiptapps", säger Peter Nyström till DN.

Tiptapps medgrundare David Höök säger till Di Digital att de hellre ingår ett samarbete med Stockholm stad om sophämtningen.

”Vi har identifierat samma utmaningar, och vi har redan lösningen. Varför inte använda den tillgängliga tjänsten istället för att bygga en motsvarande? Vi vill samarbeta med kommunen över den produkt som vi redan tagit fram", säger David Höök.

Historien kring Tiptapp har fått Northzones investerar-ess Pär-Jörgen Pärson att se rött. "Herrejösses så urbota dumt", skriver han på twitter. 

Vill du veta mer om konflikten kring Tiptapp? Lyssna på vårt specialavsnitt om bolaget här: 


 

Läs fler artiklar
LÄS MER