Sök

MTG nära ny storaffär - på väg att köpa amerikanskt e-sportbolag

MTGESEA

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Grundaren Eric Thunberg bekräftar att ”ett par bolag nyligen visat intresse” för ett förvärv.

Den svenska mediekoncernen MTG, som bland annat äger TV3 och Viasat, ökar insatserna ytterligare inom det snabbväxande e-sportsegmentet. I somras köpte MTG 74 procent av världens största bolag inom e-sport, tyska Turtle Entertainment. Prislappen hamnade på 720 miljoner kronor. Affären var en viktig del i MTG:s strategi att bli en av de största spelarna inom e-sport.

I mitten av september kunde vi rapportera att MTG också ville köpa den svenska spelklenoden Dreamhack - det är en affär som dock kan vara på väg att rinna ut i sanden, vilket vi också rapporterat om nu på torsdagsförmiddagen.

Men även om köpet av Dreamhack skulle gå om intet så har MTG en annan större affär på gång inom e-spelsindustrin. Enligt Breakits källor är ett köp av amerikanska ESEA nära förestående. ESEA har en plattform med fokus på det populära spelet Counterstrike. Spelarna betalar en månadsavgift i utbyte mot ett antal premiumtjänster som till exempel fördjupad statistik. ESEA har en stark ställning på den amerikanska marknaden och skulle komplettera Turtle Entertainment bra då de är större i Europa och Sydamerika.

Förhandlingarna mellan parterna ska vara långt gångna och det är bara detaljer som återstår innan affären kan annonseras. 

På det egna spelforumet bekräftar också en av ESEA:s grundare Eric Thunberg att en affär är på gång:

”Ett par bolag har nyligen visat intresse för att köpa oss. Ingen deal är klar och jag har ingen brådska”, skriver han på forumet natten till torsdagen svensk tid.

ESEA är en betydligt mindre spelare jämfört med Turtle Entertainment räknat i omsättning vilket innebär att köpeskillingen denna gång inte kommer att hamna på många hundra miljoner kronor. Enligt Breakits källor är det mer troligt att priset i slutändan blir runt 100 miljoner kronor.

Läs mer