Oj då – landet som Spotify gav upp älskar musikstreaming

Spotify Musikstreaming
Oj då – landet som Spotify gav upp älskar musikstreaming

Daniel Ek är vd för Spotify. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Ryssland nästa för Spotify?

Skivbolagens internationella organisation, Ifpi, har precis släppt sin årliga musikrapport. Om du är nördigt intresserad av hur, när och var vi lyssnar på musik kan du spana in hela rapporten här. Annars är det nog bättre att du bara läser vidare.

Ifpi har samlat in svar från 19.000 konsumenter i 18 länder, och här kommer en intressant spaning. Ryssland hamnar i topp när det kommer till hur stor andel av de svarande som säger sig streama musik. Siffran för det Putin-styrda landet är hela 87 procent, att jämföra med 74 procent för Sverige.

Just Ryssland är en spännande marknad för svenska Spotify. Landet erbjuder med sina 144 miljoner invånare stora affärsmäjligheter, något som exempelvis den svenskgrundade framgångssagan Avito har utnyttjat.

Spotify förberedde faktiskt en Rysslands-lansering för flera år sedan, men gav till slut upp med hänvisning till oberäkneliga internetlagar och en svårtolkad politisk situation.

Apple Music, som sjösattes tämligen omgående i Ryssland, har därmed fått ett försprång. Den mest populära tjänsten är dock enligt flera källor lokala Yandex Music. Yandex är något slarvigt uttryckt Rysslands motsvarighet till Google.

Ryssland nästa?

Daniel Ek är dock redo att ta fighten. På Spotifys kapitalmarknadsdag, inför börsnoteringen i våras, talade han bland annat om vilka länder som står på tur.

"Vi jobbar på att gå in i stora länder som Indien och Ryssland", sade han.

Ifpis rapport visar varför just Ryssland borde stå högt på Daniel Eks önskelista.

En annan spännande datapunkt från undersökningen handlar om smarta högtalare, som Google Home och Amazon Echo. 15 procent av de svarande anser det vara troligt att de kommer att köpa en smart högtalare inom 12 månader.

35 procent av de svarande uppger att de inte vill betala för musiktjänster (som Spotify) eftersom allt de behöver för att lyssna finns på Youtube.

Vidare ska 38 procent av de svarande lyssna på illegalt spridd musik. Så kallad stream ripping, program som tankar ned musik från källor som Youtube, är den vanligaste formen enligt undersökningen.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER