Nöjesguiden tvingas betala en halv miljon kronor till Bloggbevakning

Bloggbevakning Nöjesguiden
Nöjesguiden tvingas betala en halv miljon kronor till Bloggbevakning

Johanna Ekström

Reporter

Nöjesguiden betalade inte sina fakturor till en av Sveriges största bloggare, Bloggbevakning, och drogs till rätten.

Camilla Gervide har blivit en makthavare i det dolda. Via sin blogg Bloggbevakning bevakar hon andra bloggare och kändisar i sociala medier. Breakits jämförelse kunde visa att hon har fler läsare än både Isabella Löwengrip och Kenza.

I våras flyttade hon sin blogg från Nöjesguidens plattform till Nyheter24. Skälet till det var bland annat en konflikt som gick ut på att Nöjesguiden inte betalat sina fakturor till Gervide.

Nu kan Breakit berätta att mediebolaget och Gervide nådde en förlikning i Stockholms tingsrätt i somras. Den går ut på att mediebolaget ska betala 562.500 kronor till Camilla Gervide. Senast den 31 oktober ska pengarna vara på Gervides konto enligt rätten.

I förlikningen ingår även att parterna inte ska “lämna kränkande eller nedsättande uppgifter om varandra till tredje man”. De åtar sig också att iaktta “diskretion angående avtalsförhållandet”.

I ett inlägg på Bloggbevakning från maj i år, innan förlikningen gjordes, skrev Camilla Gervide att hon lämnat in en stämningsansökan: “Det är SÅ tråkigt att det ska behöva bli så här men de har inte lämnat mig något val. Men nu vet ni den största anledningen till varför jag lämnade Nöjesguiden och varför jag inte ’tackat för tiden som varit’ eller liknande”, skriver hon.

Hon avslutar med att skriva att hon inte kommer skriva mer i ärendet, “i alla fall inte just nu”.

I stämningsansökan yrkade Camilla Gervide på att Nöjesguiden skulle ersätta henne för totalt sex obetalda fakturor, på 697.147 kronor.

Nöjesguiden Media omsatte förra året 19,5 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 465.000 kronor.

Camilla Gervide uppger att hon har ungefär 4 miljoner sidvisningar per månad på bloggen.

Hennes ersättning från Nöjesguiden gick ut på att hon fick, till en början, 0,045 öre per sidvisning. Enligt stämningen ville Nöjesguiden sedan ändra det till 0,025 öre samt införa en klausul om att hon inte skulle få mer betalt än vad Nöjesguiden fick in på bloggen. En klausul som Camilla Gervide inte gick med på. 

Missa inte vår kartläggning av fenomenet Bloggbevakning här.

Läs fler artiklar
LÄS MER