Tiptapp tar bladet från munnen: “Vi kommer att överklaga”

Tiptapp
Tiptapp tar bladet från munnen: “Vi kommer att överklaga”

Tiptapps medgrundare David Höök, till vänster. Foto: Press och TT.

Sara Lindmark

Reporter

Teamet bakom Tiptapp har hunnit landa i kommunens beslut.
“Det är naturligtvis en besvikelse för oss och för våra användare", säger marknadschefen David Höök.

I fredags slog beskedet från miljöförvaltningen på Stockholms stad ned som en blixt – i varje fall hos innerstadsbor som saknar bil. En av tre delar i den populära Tiptapp-appen förbjuds. Det handlar om den del som är kärnan i bolagets verksamhet, nämligen att få skräp och grovsopor hämtade och körda till en återvinningscentral.

De andra två funktionerna, ‘hit och dit-leveranser’, och bortskänkes’ berörs inte. Det är alltså fortsatt tillåtet att köpa en soffa på Blocket och få hjälp med att frakta hem den.

Bolagets marknadschef och medgrundare, David Höök, har valt att svara på frågor via sms och mejl. I ett långt mejl till Breakit ger han sin syn på beslutet, som bolaget nu har hunnit sätta sig in i.

“Det är naturligtvis en besvikelse för oss och för våra användare att nämnden beslutar att formulera ett förbud mot delar av det som läggs upp i en av appens tre funktioner, ‘Tiptappa bort’. Däremot är det glädjande att se att politiker från såväl nuvarande majoritet samt opposition är positiva till Tiptapps verksamhet”.

“Delar av det som läggs upp” kräver en följdfråga. Vad kan man alltså fortsatt få hjälp att tiptappa bort? Det får vi inget svar på från bolaget.

I beslutet från miljöförvaltningen som Breakit tagit del av framgår att hela kategorin “tiptappa bort” strider mot miljöbalken.

“Förvaltningen finner att det för att miljöbalkens bestämmelser ska efterlevas är nödvändigt att förbjuda Tiptapp att förmedla hushållsavfall till andra transportörer än sådana som är anlitade av Stockholms kommun eller innehar tjänstekoncession”.

Tiptapp kommer att överklaga miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut. Förvaltningen har, som vi berättade igår, valt att avstå från att föreslå verkställighetsförordnande. Det skulle kunna dröja ett år innan verksamheten i appen stoppas.

"Därmed kan vi glädja alla våra användare och fans med att verksamheten fortsätter som vanligt och att man inte gör något olagligt genom att Tiptappa bort saker”, säger David Höök.

Han pekar på Tiptapps syfte – att lösa vardagslogistiska problem för personer som inte har bil, tid eller möjlighet att själva transportera sina prylar.

“Det uppmuntrar till en högre grad av återvinning och färre bilar. Vårt syfte är det som driver oss att hela tiden utveckla plattformen vidare och det vinner hela samhället på. Vi kommer därför vända ut och in på oss själva för att tillsammans med Stockholms stad hitta ett bra sätt för alla som vill att kunna fortsätta tiptappa”, säger David Höök.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER