Nobinas självkörande bussar börjar trafikera vägarna i Järfälla

Självkörande bilarSjälvkörande bussarelfordon

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Sverige blir först i Europa med att testa förarlösa elbussar i kollektivtrafiken.

Pilotprojektet i Kista utanför Stockholm har varit en succé och nu ska bussarna även testas i reguljärtrafik, rapporterar SVT Nyheter.

Bussföretaget Nobina har tillsammans med forskare på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, låtit två självkörande elbussar trafikera en sträcka på en och en halv kilometer. Projektet har varit igång sedan i januari, men från och med oktober kommer bussarna också att testas i Järfälla nordväst om Stockholm.

“Det som användarna har lyft fram som viktigast från testet i Kista är att tjänsten är trygg och säker. Det har funnits en värd i bussarna och det påverkar förstås känslan av trygghet även när det är helt förarlöst”, säger Anna Pernestål Brenden, forskare och föreståndare för Integrated Transport Research Lab vid KTH till SVT Nyheter.

Enligt SVT blir Järfälla den första platsen i Europa där förarlösa elbussar trafikerar reguljärtrafiken. Till en början kommer de dock att åka runt utan passagerare, något som rapporterats av TT.

Bussarna som ska testas är samma bussar som testades i Kista. Men mjukvaran har utvecklats ytterligare enligt Anna Pernestål Brenden.

“Svårigheten ligger i att få bussarna att förstå att om det här är en människa, vad ska människan då göra i nästa steg? Är den på väg ut över vägen? Om bussen inte är säker på vad det är väljer den att stanna”, säger hon.

Läs mer