Tiptapp fick bakläxa av kommunen – nu lanserar städjätten med en rak konkurrent

Tiptapp Hemfrid
Tiptapp fick bakläxa av kommunen – nu lanserar städjätten med en rak konkurrent

Hemfrid börjar satsa på avfallshantering. Foto: Press samt Tomas Oneborg/SvD/TT

Jonas de Lange

Reporter

Hemfrid klipper till med en egen sophämtningstjänst samtidigt som Tiptapp krävs på tillstånd av Stockholms kommun.

I fredags rapporterades att den svenska startupen Tiptapp tvingats ta bort delar av sitt erbjudande i Stockholm. Tiptapp har tagit fram en lösning som låter frilansande bud åka till tippen med sopor åt privatpersoner som inte själv orkar eller har möjlighet att köra dit dem. Det som nu har stoppats är möjligheten för bolaget att forsla vissa typer av sopor. Anledningen att bolaget idag saknar tillstånd att hantera hushållssopor i Stockholms stad.

Det är ett rejält bakslag för startupbolaget som backas av investmentbanken GP Bullhounds riskkapitalarm och flera tunga profiler inom digitala radannonser i Sverige.

Samtidigt som bolagets huvudtjänst tvärnitat i Sveriges största stad möter man ytterligare ett hot. Den här gången är det städjätten Hemfrid som lanserar en konkurrerande sophanteringstjänst.

“Vi vill erbjuda en helhetslösning för kunden som gör det enkelt att göra sig av med gamla grejer och samtidigt bidra till en mer cirkulär ekonomi, framförallt för våra flyttkunder som ofta vill göra sig av med grejer”, säger Felix Magnusson operativ chef för Hemfrids flytt- och återvinningstjänster, i ett pressmeddelande.

Med den nya tjänsten kan städbolagets personal antingen köra saker till tippen åt kunderna eller leverera varorna till secondhand-kedjan Myrornas. En rak konkurrent till huvuddelen av Tiptapps app.

Hemfrid står uppförda på listan över bolag som får köra avfall i Stockholms stad.

Städbolaget har över 1300 anställda runt om i Sverige och omsatte 585 miljoner kronor förra året.

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln skrev vi att Hemfrid har ett samarbete med Sellpy, enligt information från bolagets pressmeddelande. Bolaget har i efterhand förtydligat att något avtal med Sellpy ännu inte finns på plats.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att Stockholms stad förbjudit Tiptapp. Korrekt är att bolaget inte längre kan forsla vissa typer av sopor genom sin app.

Läs mer

Lista: Här är gig-bolagen som granskas av Arbetsmiljöverket

Fidelio går in i Hemfrid – grundaren vill dubbla

Succéår för Tiptapp – vänder till vinst och omsättningen rusar

Läs fler artiklar
LÄS MER