Collectors grundare Lena Apler efter vd-skandalen: "Vi väljer att se framåt"

Collector Collector Bank Rekrytering
Collectors grundare Lena Apler efter vd-skandalen: "Vi väljer att se framåt"

Tobias Blixt

Reporter

Collectors ordförande meddelar att styrelsen fortfarande har förtroende för deras nya vd Martin Nossman.

Under torsdagskvällen rapporterade Dagens Industri att Collectors vd Martin Nossman hade ett kontroversiellt förflutet vid sin tidigare arbetsplats på Handelsbanken, där han var chef för deras stora handlarrum, innan en omplacering.

Tidningen skrev exempelvis att Martin Nossman hade skrikit “bögar” till anställda, något som han själv säger att han inte kommer ihåg.

Däremot har han nu bekräftat för tidningen att han har fick en skriftlig varning.

Lena Apler berättar i en intervju med Dagens Industri att både hon och personalen på Collector är förvånade av uppgifterna som har rapporterats.

"De har naturligtvis reagerat med jättestor förvåning. Den här sidan av Martin som beskrivs - rätt eller fel, men som i alla fall har publicerats av er - är ingenting som vi känner igen på något sätt", säger hon till tidningen.

I intervjun berättar Lena Apler att hon har fått bilden av att den skriftliga varningen var ett resultat av Martin Nossmans arbete att effektivisera sin avdelning. Något som ska ha lett till missnöje bland anställda.

Hon berättar också att Collector inte har för avsikt att genomföra någon utredning.

"Vi kan inte med någon större framgång göra en internutredning av vad som hände på Handelsbanken för tre år sedan, eller vad det var. Sedan är det så att på något sätt är detta historik som naturligtvis är jättetråkig och som Martin själv har beklagat, men vi har Collectors bästa för ögonen och vi ser framåt. Det vi har sett av Martin den här korta tiden är väldigt positivt, han har utövat ett väldigt bra ledarskap som det inte finns någon anledning att ifrågasätta. Han har vinnlagt sig om att skapa förtroende bland personalen och har lyckats väldigt bra med det, så vi väljer nog att se framåt – inte bakåt", säger hon.

Vidare rapporterar DI att det enligt uppgifter till tidningen var Collectors vice ordförande Erik Selin som lyfte fram Martin Nossman. De skriver också att banken hade en rekryteringsfirma inkopplad för bakgrundskoll vid rekryteringen, men inte vid själva nomineringen till huvudkandidat.

Läs fler artiklar
LÄS MER