Collectors nya vd Martin Nossman har kontroversiellt förflutet på Handelsbanken

Collector Collector Bank #MeToo
Collectors nya vd Martin Nossman har kontroversiellt förflutet på Handelsbanken

Martin Nossman. Foto: Alexander Larsson Vierth / TT & Press

Tobias Blixt

Reporter

Enligt källor till Dagens Industri kränkte och förolämpade Martin Nossman personalen i så hög grad att han omplacerades. Efter avslöjandet faller aktien.

Martin Nossman blev vd för Collector Bank i samband med att Liza Nyberg sparkades från positionen den 30 maj i år. Men den nya vd:n har ett kontroversiellt förflutet från Handelsbanken, det skriver Dagens Industri.

Efter uppgifterna föll Collectors aktie med 3,5 procent i den inledande handeln på fredagen. 

Han lämnade Handelsbanken förra året, men enligt uppgifter till Di fick Martin Nossman för några år sedan en skriftlig varning, samtidigt som han omplacerades och miste sitt personalansvar.

”Jag vet att jag körde hårt med folk. Ibland för hårt”, säger Martin Nossman till Di.

Under Martin Nossmans tid på Handelsbanken Capital Markets uppdagades det att han kränkte och förolämpade personalen, enligt källor till tidningen, något som ska ha medfört att han fråntogs sin chefsroll i juni 2015.

En av uppgiftslämnarna till tidningen säger att många var chockade när Collector utannonserade att Martin Nossman var bankens nya vd.

”Vi var alla djupt chockade. Jag vet inte vilken research Collector gör när de rekryterar folk och vilken rekryteringsfirma de har använt”, säger en av uppgiftslämnarna till Di.

Martin Nossman själv svarar på anklagelserna från Di:s källor i ett mejl till tidningen. Där förklarar han bland annat att det fanns en generell grabbig och ibland olämplig jargong.

”Det här rör händelser ett par år tidigare där det fanns personer som hade synpunkter på mitt ledarskap. Jag hade då haft ett uppdrag att vända en kraftigt blödande verksamhet. Det gjorde jag men det var ett tufft uppdrag. Det innebar mycket uppsägningar och förflyttning av personal. Det var en tuff process. Jag vet att många blev upprörda under de förändringarna. Sådant är jobbigt. Det fanns saker i den processen som jag och andra inblandade kunde ha hanterat bättre. Jag vet att jag körde hårt med folk. Ibland för hårt”, uppger Martin Nossman för tidningen.

Läs hela avslöjandet från Dagens Industri här.

Läs fler artiklar
LÄS MER