Sök

Redan hösttrött? Här är tech-prylarna som gör livet lättare för dig

Foto: Istockphotos/TUI,

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vi kan alla behöva lite tekniskt stöd för att ta oss genom hösten.

Jublar du över höstens färger och den friska luften? Eller tillhör du skaran som blir dämpade och får allt svårare att gå upp ur sängen i takt med att mörkret sänker sig?

Oroa dig inte – det finns gott om genier där ute som utvecklat lösningar för att hjälpa dig på traven. 

Ladda energi med ljuskällor 

Hösten och vintern innebär kortare dagar med mindre ljus. Det kan påverka ditt mående och göra att du känner dig tröttare och nedstämd. Om du känner igen dig kan det vara en idé att inför lite extra ljus i ditt liv. 

Ljusterapilampor används för att motverka depression och ger utökad energi. Lamporna sänder ut ljus som påminner om det vanliga solljuset. Du kan placera den här typen av ljuskällor i hemmet för att få energi under vaket tillstånd. 

Vakna bättre med ljus

 

Du kan även använda liknande ljuskällor som väckarklockor.

Breakit har tidigare snackat med sömnforskaren Helena Schiller som rekommenderat den här typen av lösningar. 

“Som väckarklockor som börjar med svagt ljus och sedan blir starkare. Det är mer logiskt då man vaknar långsamt och då man behöver ljuset på morgonen för att komma igång ordentligt”, säger hon.

Philips Wake-up Light Alarm Clock  är ett exempel. Lampan vaggar dig till sömns med dämpat ljus och ljud för att sedan väcka dig i omvänd ordning. Tanken är att lampan ska förbättra din sömn, energi och ditt mående.

En dyrare och mer avancerad variant är sovmasken Illumy  som utvecklats av startupen Sound Oasis i samarbete med amerikanska rymdstyrelsen NASA. Konceptet är detsamma och tekniken används av NASA:s astronauter för att hålla dem synkade i rymden, skriver inc. 

Få bukt med snarket 

Det behöver ju inte nödvändigtvis vara så att du själv är orsaken till sömnbristen. Du kanske har en snarkande partner som får sängen att skaka om nätterna? Oavsett om det är du eller någon annan som har problem med snarkningar kan lösningar som "Beurers snore stopper" fungera. Manicken sätts i örat och kopplas till en app, varpå tekniken fångar upp snarkningar och lindrar dem med hjälp av vibrationer eller ljud.

 

Satsa på smarta kudden 

Zeeqbeskriver sig själv som ”världens smartaste kudde” med målsättning att hjälpa dig sova bättre. Kudden analyserar bland annat din sömn, förebygger snarkningar och spelar musik för dig.

Meditera med apparna  

Det skadar inte att få lite hjälp på traven för att hitta lugn och energi. Headspace och Calm är exempel på appar som guidar dig som vill meditera.

Fäll upp semster-paraflaxet 

Om det här inte hjälper för att muntra upp dig har forskare utvecklat superparaplyet Holi-Brolly. När du fäller upp paraplyet bjuder det på soligt ljus och dofter som ska påminna dig om semestern. 

 

Läs mer