Årets bubbelvarning: Elscooterbolaget Voi värderas till en halv miljard på 4 månader

Spotify Amazon
Årets bubbelvarning: Elscooterbolaget Voi värderas till en halv miljard på 4 månader

Stefan Lundell, medgrundare Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Är Vois elscootrar en bubbla – eller är det Sveriges nya enhörning som Breakits Stefan Lundell sparkar på?

Vi hade en amatörmässig powerpoint-presentation, inget mer. Ändå värderades Breakit i starten till 10 miljoner kronor.

Fram tills nu har jag alltid tyckt att vi fick en löjligt hög värdering i det läget.

Men efter en lunch i veckan med en av Stockholms mer erfarna investerare är jag inte lika säker.

Finanskillen som jag träffade berättade för mig att elscooterbolaget Voi just nu är ute och raggar kapital från sådana som honom. Killarna bakom Voi registrerade sitt bolag i slutet av maj och sedan någon vecka tillbaka finns deras eldrivna sparkcyklar på Stockholms gator.

Ett spännande initiativ som inspirerats av de amerikanska förlagorna Lime och Bird. Gott så – men så var det det där med värderingen.

Knappa fyra månader efter starten så försöker grundarna nu sälja in en nyemission där Voi värderas till en halv miljard kronor (post-money, på finanssvenska). Planen är att ta in 15 miljoner euro i finansieringsrundan. Och pengarna kommer verkligen att komma in.

Efter att jag snackat med finansmannen (som bedyrade att han ALDRIG skulle trycka in pengar på den värderingsnivån) grävde jag vidare i historien. Intresset är faktiskt stort och allt tyder på att Voi kommer att få in cashen inom kort.

Den här historien ger en rätt bra ögonblicksbild på hur hett investeringsklimatet fortfarande är för hajpade techbolag som till exempel Voi.

Mitt "track record" som investerare är visserligen uruselt (prickade in två konkurser innan jag lämnade börsen för gott...). Trots det tvekar jag inte att utse värderingen i Voi till årets största bubbelvarning.
Men året är inte slut än – trevlig helg!

Veckans nobbade: Sven Carlsson. Stjärnreportern hos våra kära kollegor på Di Digital jobbar med en bok. Ämnet är hemligt men i sann Breakit-anda kan jag nu avslöja att boken ska handla om Spotify. Sven Carlsson är inte ensam om att intressera sig för bolaget. Hans kollega Jonas Leijonhufvud hjälper också till och dessutom pågår just nu minst fyra parallella bokprojekt om just Spotify. Vare sig Sven Carlsson eller någon annan av Spotify-författarna kommer dock att få prata med huvudpersonen i sagan om Spotify, Daniel Ek. Superentreprenören har avböjt att medverka i alla böcker. Med all respekt för Sven Carlsson och de andra Spotify-författarna – själv ser jag betydligt mer fram emot att läsa den här boken.

Veckans roligaste: Towe Boströms nominering. Apropå stjärnreportrar – igår fick jag veckans roligaste nyhet. Towe Boström har tillsammans med vår nyhetschef Jon Mauno Pettersson nominerats av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter till priset “Årets Grepp”. Towe wallraffade som Instagram-stjärna och blottade en rad avarter i denna så haussade del av techvärlden. På Breakit älskar vi att testa nya journalistiska grepp – håll tummarna för att vi prisas när vinnarna ska koras på Tidskriftsgalan i november!

Veckans bekräftelse: Synsam. För några veckor sedan skrev jag att optikkedjan Synsam var på väg mot Stockholmsbörsen. I veckan fick jag bekräftat att ledningen i detta nu tar in pitchar från investmentbanker som ska hjälpa till att lotsa bolaget till börsen. Känns som Synsam har potential att bli en riktigt småspararfavorit på börsen. Innan jul lär bolaget finnas där.

Veckans tveksammaste: Vd-bytet i Lyko. Jag var redan halvvägs mot sängen när pressmeddelandet att Joanna Hummel fått kicken som vd för skönhetssajten Lyko dök upp i min mejlkorg. Istället för att somna jagade jag in kommentarer från både Joanna Hummel och grundaren/storägaren/styrelseordföranden Rickard Lyko. Och sedan snabbt ut med artikeln. Först i tisdags fick jag möjlighet att gräva vidare i vad som hänt – och det finns flera tveksamheter här. En sak som ingen uppmärksammat hittills är själva kommunikationen kring ledningsförändringen. I praktiken fick Joanna Hummel sparken på torsdagen men först sent på söndagskvällen informerades marknaden. Visst, det formella styrelsebeslutet togs först i lördags men det vore ändå principiellt intressant om Stockholmsbörsen tog sig en närmare titt på detta.

Veckans okollade tips: Amazons drönare. Vårt podd-gräv om Amazons hemliga lager har gett en hel del ringar på vattnet. I veckan fick jag tips om att den amerikanska jätten höll på att bygga ett nytt jättelager i mörkaste Småland. Kollar på det nu. Ett annat uppslag var Amazons drönar-dödare, är det verkligen lagligt? Du hörde väl i podden hur Amazon tog kontrollen över Breakits spiondrönare? Folk med bra koll ifrågasätter det beteendet – jag gräver vidare!

Veckans mest överkörda: Stefan Lundell. Det tar egentligen emot att avslöja det här men jag måste ta mitt journalistiska ansvar. Intresset för vår nya satsning Scaleup day är magiskt – ändå väljer vår eventavdelning nu att gå ut med detta löjligt generösa erbjudande. Som största ägare i Breakit bär det emot men som journalist kan jag bara krypa till korset och konstatera att det är en STARK köpsignal för alla ni som läser denna text. Först till kvarn och så vidare!

Läs fler artiklar
LÄS MER