UPPDATERAD. En första version av den här artikeln publicerades första gången den 4 oktober 2018. Den 4 oktober varje år bränner det till i varje kommersiell bakugn över hela Sverige. Kanelbullens dag är här. Enligt Hembakningsverket trycker vi i oss drygt 7 miljoner butiksbullar plus 3 miljoner hembakade bullar under de 24 timmarna. Vem kom då på att kanelbullen ska ha en egen dag? Kanelbullespåren leder mot en 75-åring i Skåne. PR-geniet bakom kanelbullens dag är nämligen Kaeth Gardestedt. Hon uppfann dagen redan 1999 när hon jobbade som projektledare för Hembakningsrådet. “Jag ville slå ett slag för Hembakningsrådet genom att uppmärksamma hembakningen med en särskild dag. Och föreslog kanelbullen”, sade Kaeth Gardestedt i en intervju med Hemmets journal 2010. Nu låter idén helt självklar men det var inte helt utan kamp hon drog igenom förslaget. För tidningen berättar hon att flera kollegor ville satsa på tårtor istället. “Men jag manade på om kanelbullen, just för att den är en väldigt svensk företeelse. Var och varannan tårta, bakelse och kaka har ju utländska bakgrunder. Men kanelbullen är skapad i Sverige”, säger hon. Faktumet att kanelbullen ens har en egen dag nådde undertecknad först förra året, men enligt Kaeth Gardestedt var det en (nästan) omedelbar succé. “Bagarna däremot blev nog tagna lite på sängen, då massor av människor rusade till för att köpa. Redan andra året fick man tjugodubbla bakningen på flera håll.” 21 år efter instiftandet kan man knappt gå femtio meter i stan utan att känna doften av nybakade bullar. Grattis Kaeth till en supersuccé och till alla startups som behöver lite hajp: Nu vet ni vem ni ska vända er till! Ps. Svårt att övertyga chefen? Tipsa om att kanelbullar är avdragsgilla. Ett vanligt år, när kanelbullens dag infaller på en vardag, blir omkring 23 procent bjudna på bulle av arbetsgivaren, enligt siffror från Sveriges bagare och konditorer.