Sök

Uppgifter: Restaurangsajten Livebookings på väg att säljas i miljardaffär

LivebookingsRestaurangUppköp

Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis/Istockphotos.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

President Trumps handelskrig får oväntad effekt.

Det är Affärsvärlden som i morgondagens nummer avslöjar att svenskgrundade Livebookings är på väg att få nya ägare alternativt börsnoteras.

Livebookings grundades 2006 av entreprenörerna Christopher Persson och Niklas Eklund och gick efter några år samman med brittiska Bookatable. Affärsidén är att hjälpa restauranger att fixa digitala bordsbokningar.

Bolaget har tagit in riskkapital på runt en halv miljard från bland annat det brittiska riskkapitalbolagen Balderton Capital, Wellington Partners samt det svenska investmentbolaget Ekstranda.

I januari 2016 såldes bolaget till den franska jätten Michelin som har däcktillverkning som sin största verksamhet. Det är här som president Donald Trumps upptrappade handelskrig lite oväntat kommer in, enligt Affärsvärlden. Om Trump gör verklighet av sina handelsrestriktioner, mot bland annat den europeiska fordonsindustrin, skulle det sätta tuff press på däcktillverkaren Michelin.

Och då kan Livebookings vara ett av de bolag som Michelin vill avyttra för att fokusera på sin kärnverksamhet. Enligt Affärsvärlden har Michelin redan i flera omgångar försökt börsnotera bokningssajten.

“De försöker göra sig av med det. En börsnotering har varit nära flera gånger, men nu går bolaget för knackigt. Det lär bli en försäljning av hela bolaget. Köpare? Mest sannolikt Tripadvisor”, skriver Affärsvärlden.

När bolaget såldes till Michelin omsatte det drygt 200 miljoner och gjorde en mindre vinst. Enligt Breakits källor betalade de runt 1 miljard kronor då och fransmännen vill sannolikt inte ha mindre betalt nu när de vill sälja.

Läs mer