Han sålde X5 Music i jätteaffär till Warner – värvas av Spotify

Spotify Musikstreaming Musik
Han sålde X5 Music i jätteaffär till Warner – värvas av Spotify

Johan Lagerlöf.

Towe Boström

Reporter

X5 Music-grundaren tar klivet till streamingjätten.

Det har gått två år sedan skivbolagsjätten Warner Music la vantarna på det svenska digitala musikbolaget X5 Music.

Källor värderade affären till 200 miljoner kronor.

”Det är en bra affär för alla. Det är nog den största affären i svensk musikindustri hittills", sa medgrundaren Johan Lagerlöf då till Breakit. 

X5 Music, som byggt sin affärsmodell på att paketera om bortglömd musik i nya digitala spellistor på exempelvis Spotify, fortsatte att drivas som ett eget bolag. Johan Lagerlöf stannade kvar efter Warners uppköp och har fram tills nu suttit som vd. 

Nu står det klart att han lämnar för en annan musikjätte – nämligen Spotify. 

På Johan Lagerlöfs Linkedin framgår det att han med start den här månaden kan titulera sig ”Head of cataluouge strategy” på den svenska streamingjätten. 

Johan Lagerlöf vill själv inte kommentera vad den nya tjänsten innebär. Den kommer sannolikt, baserat på titeln, att vara en chefsroll som kretsar kring Spotifys musikutbud och katalog. 

Det är oklart vem som nu tar över Johan Lagerlöfs roll. X5 Music uppges idag samla en katalog med över 400.000 låter och 11.000 digitala album inom en rad genres.

X5 Music grundades för över tio år sedan efter att initiativtagarna spått att digitaliseringen på sikt skulle öppna upp för nya former av musikkonsumtion. Bolaget, som bland annat backades av Northzone, omsatte 125 miljoner kronor innan uppköpet.  

”Vi gick till de gamla skivbolagen, som kanske inte riktigt hade koll på vart utvecklingen var på väg, och köpte loss de digitala rättigheterna. Sedan satte vi ihop nya produkter, som samlingsskivor, på vissa teman. Och det gick jättebra”, har Johan Lagerlöf tidigare berättat. 

Läs fler artiklar
LÄS MER