Sofie Lundström kliver ner som vd för problemtyngda lånebolaget Toborrow

Toborrow

Sofie Lundström, medgrundare av Toborrow. Foto: Press.

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Sofie Lundström slutar som vd på Toborrow.

Sofie Lundström är medgrundare till fintechbolaget Toborrow, som hjälper små- och medelstora företag att få lån från privatpersoner och andra företag.

Sedan starten för fyra år sedan har hon också varit bolagets vd, en roll hon nu lämnar för att bli arbetande styrelseledamot.

Ny vd blir nuvarande finanschefen Lina Arnesson.

I ett pressmeddelande skriver bolaget att det är ett “långsiktigt arbete” att utmana en traditionell bransch och att Sofie Lundström därför ska fokusera mer på strategiska frågor.

”För mig är det ett naturligt steg att efter fyra år som vd, lämna över de operativa frågorna till Lina och med fullt fokus kunna arbeta vidare med de strategiska frågorna, etablera ytterligare viktiga samarbeten till våra tjänster samt utveckla vårt varumärke och bransch. Vi har bland annat nyligen samfinansierat vårt första lån tillsammans med Almi, och har många viktiga samarbeten på gång”, säger hon.

Breakit har tidigare berättat om Toborrows tidvis skakiga resa. Bolaget har bland annat haft problem med tillstånd från Finansinspektionen och har också fått ta smällar när långivare gått i konkurs.

I somras kunde Breakit berätta att bolaget haft svårt att få fart på omsättningen förra året, som sjönk något, till 426.000 kronor, samtidigt som förlusten låg kvar på runt 7 miljoner.

Sofie Lundström sade då till Breakit att sektorn fortfarande är i sin linda i Sverige jämfört med flera andra länder.

”Man har sett en otrolig tillväxt och det vill vi skapa i Sverige också, nu är vi redo och vill ha fler typer av samarbeten med banker och institutioner”.

Bolaget siktar också på att ta in nytt kapital under hösten. Hittills i år har man lånat 6,2 miljoner från befintliga ägare. Största ägare i bolaget är Marginalen ab och riskkapitalbolaget NFT Ventures.

Nya vd:n Lina Arnesson kom till Toborrow i november 2017 från en roll på Ratos. hon har tidigare även arbetat i finansbranschen i London.  

”Jag ser fram emot att axla en större roll i Toborrow, och tillsammans med grundare, styrelse och organisation fortsätta att arbeta med vår vision om att effektivisera lånemarknaden”, säger hon i en kommentar.

Läs mer