Sök

Vem vågar sätta sig i Lykos katapultstol efter Joanna Hummel?

Lyko

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Joanna Hummel hyllades som vd – men fick ändå sparken från e-handelssuccén.

Det formella styrelsebeslutet fick hon först i lördags men redan i torsdags måste Joanna Hummel insett att det var kört.

Då hade hon ett möte med grundaren och majoritetsägaren Rickard Lyko. Exakt vad som sades på mötet vet bara de själva, men enligt Rickard Lyko diskuterades Joanna Hummels “vara eller icke-vara som vd”.

För en utomstående betraktare är det svårt att förstå logiken bakom petningen. Under Joannas Hummels ledning har onlineförsäljningen lyft med nästan 50 procent – samtidigt som både Rickard Lyko och de övriga i styrelsen säger att de är “supernöjda” med hennes insats.

Kanske är vd-bytet bara ännu ett exempel på hur komplicerat det kan vara att ta över efter en så stark grundare som Rickard Lyko?

Se bara på Collector där Lena Apler haft svårt att släppa kontrollen (vilket Affärsvärlden nyligen skildrade i ett initierat reportage) eller teknikkonsulten Rejlers, där Peter Rejler kom tillbaka som vd något år efter att han lämnat posten till en extern kraft.

När jag testar teorin på Rickard Lyko är han inte oväntat ovillig att gå med på en sådan förklaring. Visst kan det “vara problematiskt att komma in som vd efter att jag som grundare drivit bolaget”, säger Rickard Lyko till mig men tillägger samtidigt:

“Jag tycker inte det här är något större problem än något annat egentligen”.

Officiellt är hans och styrelsens version att det krävs ett nytt ledarskap och att det funnits olika åsikter om den framtida strategin.

Men när jag ser på händelseförloppet utifrån är i alla fall för mig rätt uppenbart att det här handlar om något annat. Rickard Lyko vill helt enkelt ha tillbaka kontrollen över sitt bolag – inte bara som ägare utan också operativt.

Visst, det formella beslutet fattades i styrelsen men Rickard Lyko kontrollerar ändå mer än hälften av ägandet i bolaget. I praktiken måste beslutet varit fattat redan innan styrelsemötet inleddes i lördags.

Det behöver inte vara dåligt för vare sig verksamheten eller aktieägarna att Rickard Lyko nu åter sitter i förarsätet för Lyko. Han lär också sitta kvar där ett bra tag. För jag misstänker att få chefstalanger vågar ta chansen att gå in i Lyko med de förutsättningarna som de senaste dagarnas turbulens blottlagt.

Läs mer