Sök

Hedvigs hemliga ägare: H&M-chefen Karl-Johan Persson

Hedvig

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Tungt namn på ägarlistan.

Hedvig har utvecklat en försäkringsapp som riktar sig till personer som bor i hyres- eller bostadsrätter. Syftet med appen är att utmana de traditionella försäkringsbolagen genom maskininlärning och hög automatisering.

Istället för att ringa försäkringsbolaget kan användaren exempelvis spela in ett kort röstmeddelande som sedan analyseras av deras algoritmer. Tanken är även att försäkringsprocessen – när man väl råkar ut för en olycka – ska automatiseras.

Bolaget tog nyligen in 30 miljoner kronor i riskkapital och bland investerarna återfinns en rad välkända namn från finans- och techbranschen. Spotify- och Atomico-profilen Sophia Bendz, finansmannen Sven Hagströmer (via Creades) och e-handelsentreprenören Nicklas Storåkers är bara några av personerna som backat bolaget finansiellt.

Även grundarna av den tyska e-handelsjätten Zalando samt Ubers ängelinvesterare Khaled Helioui har satsat på bolaget.

Nu står det klart att den namnkunniga listan kan göras ännu längre och tyngre. I dokument som Breakit har tagit del av framgår det att H&M:s vd och storägare Karl-Johan Persson i det tysta klivit in som delägare i bolaget via sitt investmentbolag Philian Ab.

Enligt dokumenten äger Philian aktier i bolaget till ett värde av 5,7 miljoner kronor.

Andres Sehr, marknadschef på Hedvig, säger till Breakit att Karl-Johan Persson i det tysta har varit delägare i bolaget sedan länge.

“Det faktum att alla investerare följde upp sin investering i den här finansieringsrundan speglar ett extremt förtroende för oss. Vi har några av Sveriges bästa investerare med oss, vilket vi givetvis är glada över", säger Andres Sehr, marknadschef för Hedvig.

Enligt honom är ambitionerna framöver stora.

"Vi vill ta det här bolaget från ett litet svenskt startup till en global spelare inom försäkringsbranschen. Det är en enormt bransch som dock inte har förändrats särskilt mycket de senaste 50 åren. 4-5 bolag i Sverige har 90 procent av marknadsandelarna."

Hedvig grundades 2016 av John Ardelius, Lucas Carlsén och Fredrik Fors.

Läs mer