Sök

Storytel och Bookbeat jublar över dagens moms-besked

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Om digitalmomsen sänks så skulle både Storytel och förlagen få mer betalt. Det säger bolagets finanschef Sofie Zettergren i en kommentar till Finwire.

Ekofin har beslutat att EU:s medlemsstater själva ska kunna besluta om att tillämpa en reducerad momssats på bland annat strömmande och nedladdningsbara ljud- och e-böcker.

Enligt Storytel innebär det att Sverige kan ta ett beslut om att sänka momsen på digitala böcker från nuvarande 25 till 6 procent.

"Det är lite tidigt att säga men allt annat lika så skulle vi få in cirka 25 kronor mer per kund (på nuvarande prisbild om 169 kronor) som då fördelas mellan Storytel och förlagen, eftersom vi har en revenue share modell. Detta skulle i sin tur ge upphovsrättsinnehavarna mer betalt för sina böcker", svarar Sofie Zettergren på en fråga hur ett sådant beslut skulle påverka Storytel.

Hon konstaterar samtidigt att Sverige och övriga medlemsstater i EU först måste lagstifta om detta på lokal nivå.

Konkurrenten Bookbeats vd Niclas Sandin menar att det viktigaste med ett sådant beslut vore att ljudboksaktörer då rättvist kan konkurrera på lika villkor övriga format, vilket enligt honom i slutändan skulle gynna kunderna och få marknaden att växa.

"Exakt hur är för tidigt att säga men exempelvis har vi möjlighet att få fler att hitta den digitala boken genom mer investeringar i marknadsföring eller en förbättrad användarupplevelse genom mer investeringar i teknisk utveckling. Det kan även leda till att vi långsiktigt kan fortsätta betala ersättningar till förlagen som gör att hela värdekedjan fortsatt kan utveckla vilket innehåll som erbjuds till användarna. Sedan finns såklart alternativet att förändra prisbilden men det hänger helt på hur konkurrenssituationen ser ut när beslutet väl träder i kraft", säger han till Finwire.

Läs mer