Facebooks meddelande till svenska användare: "Ingen behöver ändra sina lösenord"

FacebookSociala medierSäkerhet

Foto: AP Photo/Francois Mori/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det sociala mediet skriver att de ännu inte vet om det kan finnas fler drabbade.

Efter fredagens hackerattack, där minst 50 miljoner användare kan ha fått sina uppgifter stulna, har Facebook gått ut med information till användare i Sverige.

“För att skydda din säkerhet har vi nyligen loggat ut dig från ditt Facebook-konto. Den 25 september 2018 upptäckte vi en attack på vårt system där inkräktare stal Facebook-åtkomsttoken”, skriver Facebook bland annat.

”Vi vet inte om de fick tillgång till någons Facebook-information."

Totalt fick 90 miljoner användare logga in på Facebook igen efter att de hade slängts ut av säkerhetsskäl. Informationen till användarna ligger i en artikel under plattformens hjälpcenter med rubriken “Skydda ditt Facebook-konto”.

I inlägget skriver de också att brottsbekämpande myndigheter har underrättats om problemet, men att de inte vet om det finns fler drabbade eller inte. De som redan har blivit utloggade kommer inte att behöva ändra sina lösenord.

“Om vi fastställer att fler har drabbats kommer vi omedelbart att logga ut dem och informera dem om det som hänt”, skriver de

Facebook riskerar nu att få böta 14 miljarder kronor, detta efter att dataskyddsmyndigheten i Irland har inlett en undersökning för att se om företaget har brutit mot GDPR.

En av de drabbade i läckan är Breakits reporter Erik Wisterberg. Han skrev om sin ångest efter attacken i den här artikeln.

Läs mer