Sök

Sju startupgrundare: Så fixar vi både blöjbyten och bolagsbygge

JämställdhetFöräldraledighetPappaprenör

Malin Eduards med Mila, Olof Lindblom med Frans och Dinesh Nayar och Milou och Frans.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Hur stressigt är det att kombinera familjelivet med entreprenörsdrömmen? Vi har pratat med sju pappaprenörer och techmammor.
“Jag inredde ett barnrum bredvid mitt kontorsrum”, berättar Malin Plank Eduards, grundare av skönhetstjänsten Bookatreat.

Spotify har tagit den svenska modellen med betald föräldraledighet till resten av världen. Streamingjätten erbjuder sex månaders föräldraledighet till alla heltidsanställda i hela världen. 

Men att vara anställd är en sak. Hur lätt är det egentligen att vara föräldraledig som grundare eller vd för ett tillväxtbolag? 

Företagarnas rapport Föräldrafällan från 2015, visar att entreprenörer är föräldralediga betydligt kortare än anställda personer och dessutom ofta på deltid. Mer än var tredje kvinna och nästan hälften av männen säger att den korta ledigheten beror på att det inte går att vara ledig från verksamheten.

Vi har helt enkelt frågat sju pappaprenörer och techmammor hur de ser på kombinationen entreprenörs- och föräldraskap. 

1. Malin Plank Eduards


 

Gör: Grundare och vd för skönhetstjänsten Bookatreat.
Ålder: 38 år.
Barn: Mila 2 år, Svante 12 år och min bonusdotter Alma, 15 år.

Hur länge var du föräldraledig?
"Jag var aldrig föräldraledig utan började jobba när Mila var cirka en vecka. Jag tog med henne till kontoret och i början jobbade jag med henne i knät, medan hon ammades, sov eller låg i vagnen. Efter ett tag var det ohållbart och jag tog in en nanny och inredde ett barnrum bredvid mitt kontorsrum, så jag kunde gå emellan och amma och mysa lite med henne under dagen. "

Släpp prestigen om att vara perfekt på alla plan.

Hur har det gått att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
"Mer utmanande än jag kanske först tänkte att det skulle vara, men ändå får jag säga att det gått väldigt bra. Jag har haft den bästa backup man kan ha både från min man, mina andra äldre barn och vår nanny. Utan dem hade det aldrig gått. Min man är också entreprenör så han förstår precis vad det handlar om, som att det inte finns "heliga stunder" utan brinner det så brinner det. Då behöver man släppa allt man håller på med för att ta hand om bolaget, vilket innebär att man inte har normala arbetstider, semestrar eller heliga familjemiddagar.

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?

Ta hjälp med det du kan få hjälp med! Släpp prestigen om att vara perfekt på alla plan, ibland får man "cut the corners" helt enkelt. Men det absolut viktigaste skulle jag säga är att man har ett starkt team på hemmaplan som backar och stöttar när det är tufft, men som man också kan fira framgångarna med. Man måste kunna njuta under resans gång, det är viktigt."

Hampus Jakobsson

Ålder: 39.
Gör: Investerare.
Barn: Arvid, 10, Ville, 6, och Tova, 6.

Hur länge var du föräldraledig?
“Jag var hemma 9 månader med Arvid och några månader med Ville och Tova. De var för tidigt födda så vi var på neonatal länge".

Barn är det bästa sättet att komma ihåg att det finns viktigare saker än just bolaget. Även om det kanske inte är det bästa för bolaget.

Hur har det gått att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
“Det är väldigt svårt att kombinera när det är stressigt, men samtidigt är det också det som har tvingat mig till livsbalans. Jag vill åtminstone inte resa utan kunna lämna eller hämta på skolan och äta tillsammans. Det gör att jag antingen fick gå upp tidigare eller ha möten efter barnen somnat”.

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?
“Hmmm... tror tyvärr inte jag har nåt "life hack". Barn är det bästa sättet att komma ihåg att det finns viktigare saker än just bolaget. Även om det kanske inte är det bästa för bolaget. Som sagt, det är lite svårt att kombinera snyggt”.

3. Olof Lindblom

Ålder: 35 år.
Gör: Medgrundare av Cube.
Barn: Frans, 15 månader.

Hur länge var du föräldraledig?
"Frans föddes tidigt så jag var hemma drygt en månad när han föddes. I övrigt har jag inte tagit någon längre föräldraledighet ännu. Målsättningen är att göra det under de kommande åren. I dagsläget är det svårt för mig att ta en lång föräldraledighet så just nu prioriterar vi längre sammanhållen semester och långhelger."

Hur har det gått att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
"Överlag väldigt bra! Min fru Liza har varit hemma sedan Frans föddes och tagit ett väldigt stort ansvar. Med de förutsättningarna har det gått väldigt bra för mig att vara både pappa och entreprenör. Jag och min fru är ett team och i vår nuvarande situation som föräldrar så var detta det mest optimala upplägget för oss. Framöver kanske det är ombytta roller."

Jag och min fru är ett team och i vår nuvarande situation som föräldrar så var detta det mest optimala upplägget för oss.

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?
"Det är inget life hack men något så enkelt som att bestämma vilken tid jag ska gå hem från jobbet har gjort underverk för mig. Min to do tar aldrig slut så det handlar om att prioritera det allra viktigaste för bolaget under en arbetsdag och inse att man inte kommer hinna med allt. Jag tror man som förälder per automatik blir effektivare på dagarna för att skapa mer tid hemma."

4. Elina Berglund Scherwitzl

Gör: Medgrundare av Natural Cycles.
Ålder: 34.
Barn: Alba, 4 år.

Hur länge var du föräldraledig?
"När Alba föddes var Natural Cycles fortfarande i ett tidigt skede, och jag var den enda som jobbade med appen, hemsidan, algoritmen och support, så det var svårt att koppla bort helt. Tack vare att vi alltid haft en väldigt stabil produkt så kunde jag ändå vara helt bortkopplad i ungefär tre veckor. När Alba var ungefär fem veckor började min man Raoul ta hand om henne en dag i veckan så att jag kunde vara på kontoret. När hon var tre månader så skaffade vi en barnvakt sex timmar om dagen, två dagar i veckan, så då kunde jag jobba tre dagar. Vi trappade sakta upp tills Alba började på förskolan när hon var ett år. På den tiden hade inte företaget råd att betala ut löner till oss, så jag jobbade utan någon ersättning och föräldrapengen gick främst till barnvakt".

Hur fungerar det att driva bolag med sin partner och pappan till barnet?
Vi var väldigt flexibla och kunde jobba tillsammans på kvällar och helger när Alba sov, och enkelt byta med varandra när någon utav oss behövde lösa något viktigt på jobbet. Sen var tyvärr Alba en sådan bebis som nästan aldrig sov på dagen, däremot var hon ganska duktig på att sova på natten tidigt, vilket underlättade enormt”.

Det är viktigt för oss entreprenörsmammor att verkligen pusha för att dela på ansvaret med partnern, så att vi inte tar på oss för mycket.

Hur går det att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
“Det kan vara tufft ibland, men det går ju så klart! Hur tråkigt hade det annars varit om entreprenörer inte kunde skaffa några barn. Man får vara kreativ och hitta speciallösningar ibland, precis som med jobbet”.

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?
“Ta den hjälp som erbjuds. Vi har haft en granntjej som har hämtat Alba på dagis två gånger i veckan de senaste två åren. Det har verkligen hjälpt oss att kunna vara med på events och jobbmiddagar tillsammans på kvällstid, och Alba har haft en enorm glädje av sin barnvakt som hon älskar och har blivit en del av hennes familj, med föräldrar, tre systrar och två katter. 

Sedan tror jag att det är viktigt för oss entrepenörsmammor att verkligen pusha för att dela på ansvaret med mannen/partnern, så att vi inte tar på oss för mycket. Vi har ju en tendens att alltid försöka göra precis allt själva på alla fronter”.

4. Alexander Hars

Ålder: 40.
Gör: Ängelinvesterare och medgrundare av sängklädesmärket Alva.
Barn: Filip 2 år och Adam 7 år.

Hur länge har du varit/ska du vara föräldraledig?
“Jag har precis avslutat 21 månader då Filip börjar på förskolan”.

Hur har det gått att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
“Det har gått hyfsat bra tack vare att vi båda varit hemma. Jag har styrt möten till vissa dagar och tider och tagit många möten via telefon och Skype för att minska ner restiden. Sedan tror jag att många entreprenörer likt mig har svårt att koppla bort sitt företag helt. Det är på sätt och vis ytterligare en bebis som behöver kärlek.

99 procent av alla människor förstår att du behöver prioritera familjen när du är hemma med barn.

Vi har arbetat med lanseringen av Alva under tiden vi har varit föräldralediga och har därför inte haft någon som täcker upp för oss. Konsekvensen blev att tiden till lansering fick ta lite längre tid än den annars hade gjort."

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?
“Var tydlig med din omgivning att din jobbtid är begränsad. 99 procent av alla människor förstår att du behöver prioritera familjen när du är hemma med barn”.

Dinesh Nayar

Ålder: 38 år
Barn: Milou, 3 år och Frans 4 månader.
Gör: Medgrundare av marknadsplatsen Fyndiq.

Hur länge var du föräldraledig?
"Först och främst skulle man behöva definiera ordet eller betydelsen av ”föräldraledig”. För entreprenörer och företagsledare som bygger bolag tror jag det är väldigt svårt att vara föräldraledig i traditionell bemärkelse. Min definition var att jobba när sonen sov. All övrig tid försökte jag se till att vara 100 procent närvarande och ha telefonen på ljudlöst, vilket betydde att jag jobbade kvällar. Man skulle kunna se det som att jag jobbade mot kontoret från en annan tidszon vilket vi i en global miljö är vana vid.

Jag anser att alla ska vara lediga med sina barn. Det är otroligt viktigt för både barnen, ens parrelation, för en själv och för samhället som stort. Med min första son Milou var jag hemma 3 + 3 månader. För mig och min fru, som också driver bolag, var ett upplägg för oss båda där vi delar upp perioden i fyra delar en bra lösning. 

Jag anser att alla ska vara lediga med sina barn. Det är otroligt viktigt för både barnen, ens parrelation, för en själv och för samhället som stort. 

På det stora hela gick det bra även fast jag trots detta hade konstant dåligt samvete över att känna att jag inte var tillräcklig eller bra varken hemma eller på jobbet. Det är ett svårt pussel att få ihop men det måste göras. Vad är alternativet? För min andra son Frans tänker vi oss mer eller mindre samma upplägg".

Hur går det att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?

"Det går alldeles utmärkt för mig. En förutsättning är att ha en stark organisation byggd av självgående, tänkande, drivna och smarta människor. Om du byggt ett bolag som bygger på mikromanagement där din organisation bara är ”händer och fötter” tror jag det är betydligt svårare att få ihop livspusslet. En sådan organisation bygger ju på att du är fysiskt närvarande på jobbet hela tiden, för att saker ska hända".

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?

"Stäng av telefonen när du är med familjen. En av de svåraste sakerna med att få ihop livspusslet är att känna att man är tillräcklig både hemma och på jobbet. I en miljö där det inte finns några tydliga gränser mellan arbete och fritid är det lätt att jobbet blir närvarande för alla hemma hela tiden. Att det inte finns ”helig” tid hemma skapade tidigare stora påfrestningar på relationerna hemma. En väldigt enkel lösning är att sätta telefonen på ljudlöst så fort jag kliver in genom dörren hemma och att låta den ligga i fickan eller byrån fram till att barnen somnat. Att stänga av telefonen ger också en viktig signal till huvudet att koppla bort jobbet mentalt. Det är några få timmar varje dag som det rör sig om men vad denna lilla handling gör för mig och min tid med min familj är enorm. Alla hemma, inklusive mig själv, upplever att jag är närvarande på ett sätt som inte går att jämföra med om man har en telefon som konstant finns i blickfånget. Det är också väldigt få saker som är så akuta med jobbet som gör att det inte kan vänta ett par timmar".

Josefin Landgård

Ålder: 35 år.
Gör: Ängelinvesterare. Var med och startade Kry. 
Barn: Ted 3 år, Max snart 2 år.

Hur länge har du varit/ska du vara föräldraledig?
"Jag var ledig i tre månader med mitt första barn och i 11 månader med mitt andra."

Hur går det att kombinera föräldraskap och entreprenörskap?
"
Det finns väl vissa utmaningar med att man helt enkelt har mindre tid till bolaget efter man fått barn och att bygga bolag är intensivt arbete. Men å andra sidan är det ju leverans som räknas för att ta bolaget framåt. Det är viktigt att ha en kultur som fokuserar på leverans och inte facetime. Min erfarenhet var att jag blev väldigt fokuserad på vad jag, eller vi, skulle göra för att skapa värde eftersom man har hög alternativkostnad på sin tid.

Det viktigaste menar jag är att medgrundare och andra man har runt omkring sig delar ens värderingar och att man kan ställa upp för varandra och till viss del växeldra under olika faser i livet".

Vad är ditt bästa life hack för att få livspusslet med familj och företag att gå ihop?
"Skaffa barn med en partner som kan ta stort ansvar. Ta så mycket hjälp som möjligt och köp tjänster som förenklar livet. Ta med små barn till jobbet, om de inte har kolik eller på annat sätt förstör arbetsron. Innan de kan krypa brukar det gå utmärkt och man får mycket gjort samtidigt som man inte behöver vara ifrån barnet".

 

Läs mer