Betalsuccén Trustly går in i 21 nya länder för att erövra Europa

Trustly Betalningar
Betalsuccén Trustly går in i 21 nya länder för att erövra Europa

Foto: Press. Till vänster, Trustlys kommersiella chef Johan Nord.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Efter dubblad omsättning och en stabil vinst förra året ska fintechbolaget nu försöka locka till sig riktigt stora e-handlare som kunder.

Trustly har en tjänst som används för att betala direkt via bankkontot på e-handelssajter, i stället för att handla på faktura eller med kort. Bolaget finns sedan tidigare i åtta länder och hanterar bankbetalningar åt bland annat fyndsajten Fyndiq och begagnatsajten Blocket.

Nu gör Trustly sin största utlandsexpansion hittills när betalföretaget går in i ytterligare 21 europeiska länder, däribland Tyskland, Nederländerna, Storbritannien, Österrike och Frankrike.

Johan Nord, kommersiell chef på Trustly, säger att bolaget vill väcka de globala e-handelsjättarnas uppmärksamhet.

“Det finns många multinationella e-handlare som helst använder en enda leverantör för bankbetalningar. Vi vill göra oss synliga för dem i och med det här”, säger han.

Trustly grundades 2008. Bolaget omsatte förra året 104 miljoner kronor, vilket var en fördubbling jämfört med föregående år. Vinsten under 2014 landade på 23 miljoner kronor.

Tidigare i år rekryterade bolaget Märta Viberg från Klarna till posten som riskchef på Trustly. I samma veva lämnade Josef Darmark sin position som projektledare för betalningar på klädjätten H&M - för att bli produktchef på Trustly.

Johan Nord säger att bolaget under 2015 har stärkt organisationen för att bli mer redo inför Europa-expansionen.

“Vi har positionerat oss för att bli ett europeiskt betaltjänstföretag, inte bara ett nordiskt. Vi ska dra nytta av den förändring som sker i Europa där allt bankkontot digitaliseras. Vi ser att onlinekontot blir allt mer attraktivt att använda nu när bankerna skrotar hårdvaran. I Sverige har ju exempelvis mobilt bank-id blivit väldigt stort, vilket gör att man inte behöver använda bankdosa längre”, säger han.

På de flesta marknader har kortbetalning och faktura tillsammans en betydligt högre marknadsandel än bankbetalningar inom e-handeln.

Trustlys marknadschef Stefan Backlund säger att bankkontot är på väg att göra comeback.

“Alla andra betalsätt är på ett eller annat sätt beroende av bankkonto. Det är källan till pengarna. Det sker en enorm förändring nu när bankontot får en revival”, säger han.

Trustly har för närvarande 85 anställda. Huvudkontoret finns i Stockholm. Bolaget ska under året rekrytera mer personal, bland annat säljare i de nya länder som det nu expanderar till. 

Läs fler artiklar
LÄS MER