Jobben som robotar kan ta – eftersom att vi litar på dem

Digitalisering Robotrevolutionen Robotar
Jobben som robotar kan ta – eftersom att vi litar på dem

Bild från en robotmässa i Kina. Foto: AP Photo/Mark Schiefelbein

Tobias Blixt

Reporter

Ny undersökning: Robotar ska inte köra bil.

Det är den amerikanska utbildningssajten Study.com som har tagit fram en ny undersökning där de frågat över 1000 amerikaner över 18 år. Enkäten visar vilka uppgifter som de tillfrågade litar på att en robot med artificiell intelligens kan sköta.

Många är villiga att låta en robot sköta de flesta enkla och tråkiga sysslorna i hemmet enligt svaren, skriver Digital Trends. Städning av hem och leveranser av paket är helt enkelt sysslor lämpade för robotar tycker 73 procent av de tillfrågade. Men även teknisk support (69 procent) och trädgårdsarbete (64 procent) får gärna skötas av robotar.

Tråkigt nog för alla företag som utvecklar självkörande bilar och liknande lösningar för kollektivtrafiken verkar det inte vara något som gick hem hos den amerikanska publiken. Endast 29 procent svarade att de skulle känna sig bekväma med att en robot körde deras bil och 12 procent var bekväma med att en robot skulle köra deras barn.

Så hushållssysslor verkar vara okej enligt respondenterna, men de ställer sig tveksamma till självkörande skolskjutsar.

Andra yrken som ligger i riskzonen om den här gruppen människor fick bestämma?

Journalister, tråkigt nog för mig och mina kollegor på Breakit. Hälften av de tillfrågade tyckte att det var okej om robotar efterforskade och rapporterade om nyheter. Lika många som kunde tänka sig att en robotkock tillagade maten.

Kassapersonal och säkerhetsvakter låg strax över 40 procent, 33 procent kan tänka sig robotlärare, robotinvesterare hade 27 procent av de tillfrågade förtroende för, medans bara 20 procent vill att robotar ska klippa deras hår.

Undersökningen gjordes enligt Study.com på slumpvis utvalda från en frivillig panel på miljoner deltagare genom Survey Monkey. Felmarginalen ligger på 3 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER