Verdane köper Hylte Jakt och Lantman – bygger ny företagsgrupp

Verdane Hylte Jakt och Lantbruk e-handel
Verdane köper Hylte Jakt och Lantman – bygger ny företagsgrupp

Anders Carlsson, vd på Hylte Jakt och Lantbruk. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Två nischbolag inom jakt, lantbruk och skog får gemensam ägare och en total omsättning på 300 miljoner kronor.

Hylte Jakt och Lantman är en framgångsrik butik och e-handel som grundades redan 1911 av halländska bönder. Förra året omsatte den anrika 100-åringen cirka 217 miljoner kronor.

Det är en kraftig ökning från de 108 miljoner som Hylte omsatte 2014 när Karl-Göran Carlsson köpte bolaget. Samtidigt blev hans son Anders Carlsson vd för bolaget som i dag är en av de största aktörerna inom jakt i Sverige. De har dessutom gjort en digital satsning och utsågs till Årets nätbutik i sin kategori av Prisjakt både 2015 och 2017.

Nu kan Breakit avslöja att Hylte är på väg att köpas upp av riskkapitalbolaget Verdane Capital. Det avslöjar handlingar på konkurrensverket. Men Hylte är inte det enda bolaget verksamma inom skog och lantbruk som Verdane har ställt in siktet på, de ska även köpa Maskincenter Blekinge och deras varumärke Maskinklippet och slå ihop dessa i en gemensam företagsgrupp.

“Vi vill skapa en ledare inom två nischer som vi tycker är intressanta och som överlappar mellan kundgrupperna. Inom jakt är Hylte starkast i Sverige, vill jag påstå och inom skogsvård är Maskincenter väldigt starka”, säger Daniel Ahlstrand, investeringsansvarig på Verdane

“De ska fortsätta bedriva verksamhet i sina respektive nischer.”

Exakt hur mycket Verdane betalar för Hylte i affären är inte känt men enligt uppgift till Breakit värderas bolaget till runt en kvarts miljard i transaktionen. Daniel Ahlstrand vill inte kommentera några siffror kopplat till affären. 

Anders Carlsson är vd för Hylte Jakt och Lantman. Han kommer också att bli vd för den nya företagsgruppen, samtidigt som Maskincenters vd och huvudägare Stefan Olsson blir ansvarig för skogssegmentet.

“Det känns fantastiskt. Vi tycker att vi har hittat en kul partner att jobba ihop med. Samtidigt känns det hedrande och kul att bli vd för gruppen”, säger Anders Carlsson.

“Tillsammans blir vi starkare och proffsigare mot kund och har styrkan att expandera som vi vill.”

Affären innebär att Verdane blir majoritetsägare i två bolag som båda är verksamma inom samma område, därav har konkurrensverket upprättat ett ärende om företagskoncentration.

Med tanke på att Maskincenter Blekinge omsatte cirka 86 miljoner kronor under 2017 innebär affären att den nya koncernen omsätter kring 300 miljoner kronor.

“Vi tycker att det är två stycken spännande entreprenörsdrivna bolag som har gjort det väldigt bra på sitt respektive håll. Det är kul att föra ihop dem för att bygga en nordisk marknadsledare”, säger Daniel Ahlstrand.

Han berättar också att de kan komma att göra fler förvärv i framtiden för att förstärka den nya gruppen.

“Det är fullt ut möjligt att det blir fler förvärv i framtiden.”

Nuvarande ägare kommer att finnas kvar som minoritetsägare i bolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER