50 miljoner Facebook-konton hackade – svenskar drabbade

Facebook Hackerattacker
50 miljoner Facebook-konton hackade – svenskar drabbade

Foto: Istockphoto.com

Direkt / Breakit

Svenska användare påverkades av attacken – "Jag kastades ut"

Sociala medieföretaget Facebook har drabbats av ett säkerhetsproblem som har berört upp till 50 miljoner användarkonton. Enligt uppgift till Breakit finns svenskar bland de som påverkats.

"Precis efter lunch i dag kastades jag ut från Facebook på alla mina enheter", säger en svensk Facebook-användare till Breakit.

En annan svensk skriver på Twitter: "Blev du också utloggad från Facebook/Messenger idag?".

Facebook själva berättade på fredagskvällen i en en bloggpost om hackerattacken.

"Det här är allvarligt och vi har redan vidtagit flera åtgärder för att rätta till detta. Vi vet ännu inte om något av kontona använts felaktigt", sade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg på en telefonkonferens natten mot lördagen.

Den 25 september upptäckte Facebook att bedragarna utnyttjade en sårbarhet i bolagets datakod beträffande funktionen där man kan se hur ens profil ser ut i en utomståendes ögon ("View as"). Sårbarheten möjliggjorde för bedragarna att stjäla inloggningsinformation kopplad till funktionen som gör att man kan förbli inloggad på Facebook utan att behöva skriva in sitt lösenord varje gång i appen.

"Eftersom vi bara har startat vår utredning har vi ännu inte kunnat fastställa huruvida dessa konton har missbrukats eller om information har hamnat i orätta händer. Vi vet heller inte vem som ligger bakom attackerna", uppger företaget.

Facebook framhåller att bolaget har åtgärdat sårbarheten och informerat rättsvårdande myndigheter. Bolaget har återställt den automatiska inloggningsfunktionen för 50 miljoner användare som Facebook vet har berörts, och därutöver för säkerhets skull för ytterligare 40 miljoner användare som hade använt "View as"-funktionen under det senaste året.

"Till följd av detta kommer omkring 90 miljoner användare att behöva logga tillbaka in på Facebook, och på appar som använder Facebook för inloggning", skriver bolaget.

Sårbarheten härstammade från en förändring som Facebook gjorde i juli 2017.

Facebook-aktien har sjunkit 3 procent efter beskedet.

Läs fler artiklar
LÄS MER