Nu ska Springfield hjälpa startups att crowdfunda på Fundedbyme

FundedByMe Springfield
Nu ska Springfield hjälpa startups att crowdfunda på Fundedbyme

Springfields vd Anna Settman inleder samarbete med Daniel Daboczy och Funded By Me

Jonas de Lange

Reporter

Riskkapitalbolaget Springfield tar till ett ovanligt grepp för att dra in pengar till sina portföljbolag.

Springfield avsätter nu två platser i sin accelerator till bolag som ska satsa på crowdfunding. Så här kommer det att funka:

Springfield gör såddinvesteringar på 500.000 kronor i två startupbolag när de får en plats på acceleratorn, vilket sker nästa gång i slutet av 2015.

Ett år senare ska de två bolagen dra igång var sin investeringsrunda på crowdfundingsajten Fundedbyme Även den rundan kommer att ledas av Springfield men resten av investeringen ska tas in via crowdfundingsajten.

”Tillsammans med Fundedbyme bygger vi en stark modell för svenska tillväxtbolag att accelerera från. Vi är övertygade om att crowdfunding är framtiden och att det är ett starkt komplement till mer traditionella investeringar”, säger Anna Settman, vd för Springfield.

Fundedbyme ägnar sig åt inamling av aktiekapital. Det innebär att finansiärerna får en riktig ägarandel i bolaget som de investerar i. Modellen skiljer sig från exempelvis Kickstarter, där finansiärerna vanligtvis får ett exemplar av produkten som tack för bidraget.

Lena Flykt-Rosén, partnerskapansvarig på Fundedbyme, säger att bolaget vanligtvis tar in mellan 2 miljoner och 10 miljoner kronor till sina kunder.

“Springfield står för såddinvesteringen nu. Sedan leder de även A-rundan hos oss om ett år. Det känns väldigt naturligt att samarbeta med Springfield eftersom de precis som vi jobbar med små tillväxtbolag”, säger hon.

Springfield kommer i år att ta in mellan sju och tio bolag till sin accelerator. Det är alltså bara två av dem som även ska ta in pengar via Fundedbyme,

Samarbetet kan dock komma att utvecklas vidare i framtiden.

“Vi börjar med det här samarbetet nu, så får vi se hur det går. Jag är övertygad om att det blir ett starkt komplement. Jag tror att bolagen som kommer från dem kommer att vara väldigt välrustade för crowdfunding”, säger Lena Flykt-Rosén.

Läs fler artiklar
LÄS MER