Så fungerar fakturaköp - ett enkelt sätt att finansiera din startup

Factoring
Så fungerar fakturaköp - ett enkelt sätt att finansiera din startup

Att sälja fakturor är ett sätt för företag att snabbt få in likvida medel i företaget utan att binda upp sig på långa och dyra banklån. Oavsett hur man utnyttjar tjänsten för fakturaköp, factoring eller att sälja fakturor kan det vara väldigt fördelaktigt för nystartade företag.

Fakturaköp eller factoring är de finansiella termer som används då ett företag valt att sälja fakturor. Det finns fler fördelar med att sälja fakturor. Som småföretagare eller nystartat företag kan det vara väldigt svårt att bli godkänd för ett banklån. Detta till följd av att det inte finns någon information om nystartade bolag.

Banker vill alltid ha säkerheten som kommer med att ett företag funnits ett tag och det finns dokumenterad data kring organisationen. Om företaget är nystartat eller litet och ingen information finns vänder sig banker till andra sätt att försäkra sig.

Detta kan vara i form av fastighets- eller företagsinteckningar eller till exempel värdepapper. Vid sidan av detta krävs det dessutom ofta en personlig borgen, vilket innebär att företagaren själv ansvarar för företagets skulder med sin personliga egendom. Bolagen som arbetar med factoring och fakturaköp ser på det annorlunda.

Factoring är samlingsnamnet för olika tjänster inom området för fakturaköp, det innebär på ett eller annat sätt att ett företag säljer sina kundfordringar till ett finansbolag.

På Fakturabörsen får företag sälja fakturor till högstbjudande finansiär, företaget får betalt direkt och kunderna betalar, via Fakturabörsen, till finansiären på förfallodagen. Således behöver man inte vänta på kredittiden att löpa ut.

Factoring- och fakturaköpsaktörerna ser över småföretagarnas kunder och kreditvärdighet och bestämmer därefter ett pris.

Fakturabörsen ges ett pris baserat på marknaden. Detta är möjligt i och med att finansiärer budar på fakturorna i realtid. Det är således Sveriges marknadsplats för fakturaköp och priserna blir korrekta och förmånliga samtidigt som riskerna säljs.

Så innan ditt företag går till banken och blir nekade finansiering, alternativt binder upp er på ett lån med krångliga avtal, oförmånliga förutsättningar och långa bindningstider – se över möjligheterna kring factoring.

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se

Läs fler artiklar
LÄS MER