Meds får inte ge pensionärsrabatt på receptbelagd medicin

MedsmedtechApotek

Björn Thorngren, vd och medgrundare av Meds. Foto: TT / Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Nätapoteket slutar med förmånen efter myndighetsbeslut.

Startupen Meds är en av uppstickarna bland nätapoteken som erbjuder apotekshandel i mobilen.

Meds lanserade i början av september en förmån för pensionärer. Det gick ut på att bolaget stod för halva kostnaden av vad pensionären annars skulle ha betalat vid köp av receptbelagda mediciner. Det innebar alltså att pensionärer som handlade fick en ordentlig rabatt upp till det att högkostnadsskyddet började gälla, och medicinen ändå blir gratis.

Men redan nu väljer bolaget att avsluta programmet efter att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har hotat om vite på 3 miljoner kronor om de fortsätter, skriver Meds vd och medgrundare Björn Thorngren i ett pressmeddelande.

“Vi beklagar beslutet som gör det dyrare för landets pensionärer att ta ut nödvändig receptbelagd medicin. Meds anser inte att TLV har stöd för sin bedömning och skulle gärna se det rättsligt prövat. Men risken att betala ett historiskt högt vitesbelopp på 3 miljoner kronor anser vi inte rimlig att ta”

Björn Thorngren säger att lagtexten som TLV hänvisar till reglerar att apotek inte får ta ut för höga priser på receptbelagd medicin. Men enligt honom hänvisar de till att man inte heller får ta ut för låga priser.

“Vi känner att de har tagit i med hårdhandskarna mot en ny uppstickare. Vitet ska dessutom vara anpassad efter betalningsförmåga, så vi förstår inte varför det är så högt, säger han.

"Allt vi har gjort är att ge en pensionärsrabatt. Det är många utanför läkemedelsbranschen som inte förstår varför det är ett problem”, säger han.

Läs mer