Uber sänkte brittiska cykelbuds löner – utlöser strejk

Uber Eats Cykelbuden
Uber sänkte brittiska cykelbuds löner – utlöser strejk

Foto: Istockphoto

Jonas de Lange

Reporter

Lönekonflikt bryter ut i taxibolagets matdel.

Man blir inte rik på att vara Uber Eats-cykelbud. Det var något Breakit kunde fastställa efter Erik Wisterbergs stora granskning av cykelbudföretaget förra året.

Bolaget har riktat in sig på att leverera mat via cykel från alla möjiga restauranger i världens storstäder.

Nyligen sänkte bolaget lönerna för sina brittiska bud. De cyklande matkurirerna får nu 2,5  pund – ungefär 29 kronor – i fast taxa för varje leverans och 1,5 pund – ungefär 17 kronor – per påbörjad 1,6 kilometer. Tillsammans ger det en minsta leveransersättning på 3,5 pund – ned från 4 pund innan. Det är en sänkning med över 12 procent.

Lönesänkningen har genomförts i London, Manchester och Birmingham. Men nu har cykelbuden surnat rejält och gått ut i strejk, rapporterar sajten Techcrunch.

Av ren slump rapporterar samtidigt techsajten Recode att Storbritannien inte är det enda landet där lönerna kryper nedåt för arbetare i den så kallade “gigekonomin” – det vill säga frilansplattformar med enklare jobb.

Enligt en studie från JP Morgan Chase institutet har lönerna för transportarbetare hos amerikanska appbolag minskat med över 50 procent sedan 2013.

Varför lönerna har sjunkit i USA kan ha flera orsaker, enligt rapportförfattarna.

Det kan dels handla om att frilansarna jobbar färre timmar, dels att marknaden inte vuxit lika snabbt som antalet frilansare, att bolagen ger sämre ersättning, eller att resorna blivit billigare.

Efter Breakits granskning av Uber eats förra året vidtog bolaget flera åtgärder för att höja timlönen för sina anställda. I augusti 2017 kommunicerade bolaget att snittlönen låg på 89 kronor timmen.

Läs fler artiklar
LÄS MER